Želite poboljšati kavu? Nabavite vagu » CoffeeGeek

Imam neko iskustvo kao barista, pa čak i kao netko tko se natjecao na natjecanju barista (jako sam loše prošao), ali kafić u kojem sam radio nije koristio vage. Vlasnik je jedan od onih tipova stare škole koji misli da bi mješavina espressa trebala biti generacijska obiteljska tajna, da bi zrna espresso kave trebala biti crna tinta, i ako ne možete razviti ono što radite dodirom i opipom, nemate dodir i osjećaj za radnu kavu.

To je bio moj početak u kavi i espressu.

Od tada sam otkrio da je kava sezonska. Ta kava ima rok trajanja. Ta se kava ne smije pržiti do te mjere da njezina dragocjena ulja iscure i užegnu. Tu kavu treba svježe samljeti neposredno prije upotrebe. Ta kava zahtijeva mekan i pažljiv dodir da bi imala odličan okus.

Mnoge stvari koje sam nabavio za bolju kavu koštaju mnogo novca. Moj svakodnevni pokretač je Breville Dual Boiler, uparen s Baratza Vario mlinom. Samo ta dva koštaju 1500 dolara kao paket. Oboje čini moju kavu boljim okusom, ali kada želite razgovarati o potpunom uspjehu za dolar, kupnja i upotreba dobre vaga za kavu je pravi put. Ništa nije više poboljšalo moju cjelokupnu kvalitetu kave i espressa.

Izmjerite sve

Prva vaga koju sam kupio za kavu je ona koju su mi preporučili na staroj web stranici CoffeeGeek: američka vaga Weigh SC-2KG. Mali je, ali može težiti do 2 kilograma u koracima od 0,1 grama. Sve me koštalo 13,50 dolara (napomena ur.: nažalost, ova vaga više nije dostupna). Vaga je dovoljno mala da može stati na posude za kavu većine aparata za espresso i ima dovoljno veliku platformu da radi s većinom aparata za prelijevanje.

Ova vaga potpuno je promijenila moje kuhanje espressa i kave. Prije toga, koristio sam standardnu ​​kuhinjsku vagu koju smo morali “kalibrirati” Vario mlin, u vrlo rijetkim prilikama. Vario je mlinac koji se temelji na tajmeru, pa bih samo postavio i zaboravio gumb tajmera za mljevenje espressa. Problem je što je ta osnovna kuhinjska vaga imala rezoluciju od 2 grama; skala SC-2KG smanjila se na .1g. Pa razgovarajmo o tome kako je ova promjena na precizniju i strožu rezoluciju poboljšala svu moju kućnu kavu.

Espresso

Moj aparat za espresso je neko vrijeme bio izvor frustracija. Imao bih dane u kojima su moji udarci bili izvrsni i ujednačeni, zatim bih imao niz pljuvačkih hitaca, ili obrnuto, snimaka u kojima je jedva išta izašlo. S novom vagom otkrio sam da su moje doze mljevenog espressa bile niže za čak 1 do 1,5 grama, posebno kad sam promijenio kavu. Budući da bih također prebacivao Vario naprijed-nazad između mljevenja kapanja i mljevenja espressa, to je pogoršalo problem.

Uvođenje precizne vage u moju pripremu značajno je poboljšalo konzistenciju espressa koji sam proizvodio. To mi je također pomoglo da se poboljšam kao kućni barista: postao sam bolji u “provjeravanju” doze kave, a također i u osjećaju koji bi trebao biti pravi volumen mljevenja u portafilteru kada sam tampao kavu.

Također sam naučio (jer bih svaki put imao gotovo istu dozu) da bi doba dana kada sam kuhala espresso promijenilo način ekstrakcije. Nadalje, naučio sam da različite kave, na različitim razinama prženja i različite starosti zrna, sve utječu na konzistenciju čaše. Imajući vagu to je stvarno pojačalo: Ostavljajući Vario netaknut, doza od 18 g kave A savršeno bi se izlila iz dvojnog kotla; zamjena kave B u mlinac i mljevenje potpuno iste doze od 18 g rezultiralo bi pucanjem. Nisam znao da je ovaj učinak tako velik prije nego što sam nabavio vagu za kavu.

Ta mala ljestvica poboljšala je moje sveukupne vještine bariste.

Prelijte

Točna vaga također je imala dramatične učinke na prelijevanje kave. Mislio sam da velika točnost nije toliko važna za prelijevanje kave kao što je za espresso, i to se pokazalo točnim, ali brzo vrijeme odziva na vagi vrlo je važno za prelijevanje kave, nešto što AW-2KG donekle pruža , i nešto u čemu je moja trenutna vaga, Acaia Pearl, stvarno dobra. Najvažnije je da dobijete točne brojke za sve što je uključeno u kuhanje vaše kave.

Uvijek mi je na umu 1:16 za prelijevanje – SCA standard. To znači da za svaki 1 dio kave želite 16 dijelova vode. (napomena ur.: neki koriste 1:17 kao početni omjer; na CoffeeGeeku, naš standardni preporučeni omjer je 1:15, ili 1 blago zaobljena žlica mljevene kave (7-7,2 g) na 100 ml vode) Koristeći vagu, To vrlo brzo mogu izračunati s koliko sam kave počeo. Ako samljem 30 g kave, želim upotrijebiti 480 g vode za kuhanje.

Prava prednost ljestvice za prelijevanje i brzo očitavanje jest da vagu možete koristiti više kao uređaj za mjerenje vremena i protoka nego bilo što drugo. Za prelijevanje želim dvije faze prelijevanja: prelijevanje u kojemu ulijem dvostruki volumen vode na mljevenu kavu, a zatim fazu kuhanja. Često bih imao svoj telefon u načinu rada s mjeračem vremena pored postavki za pripremu piva i otkrio bih na temelju moje brzine protoka očitane na vagi (kako se težina penje) da sam mogao isključiti svoje izlijevanje cvjetanja na 25 sekundi ili tako nešto. Zatim bih, opet, kad sam sipao vodu za napitak, isključio svoje sipanje gledajući koliko sam grama dodao u sekundi. Gledanje oba ova očitanja pomoglo mi je da budem stabilniji u svojoj tehnici, poboljšam vremena zasićenja i općenito poboljšam kavu.

Vaga vam omogućuje ovo brzo i jednostavno očitavanje i uskoro postaje druga priroda koristiti je.

Koliko

Ne treba vam vaga od 150 dolara za ove stvari. Godinama sam radio s vagom od 13,50 USD i poboljšala je moju kavu i espresso više nego bilo što drugo što sam radio, osim nabavke stvarno dobrog mlinca za kavu.

Budući da volim kavu i to mi je jedan od glavnih hobija, razbacio sam se i kupio Acaia Pearl ljestvicakoji je rolls royce svijeta razmjera. Dodane značajke i izvrsna iOS aplikacija čine ga još boljim za kućnu kavu i espresso.

Ipak, još uvijek ima mnogo ljestvica ispod 15 USD, kao ovakoji nisu dizajnirani samo za korištenje s kavom, već imaju i dodatne bonuse, poput silikonskih podloga za smanjenje topline (na kamenac stvarno može utjecati temperatura), mjerače vremena i još mnogo toga. Oni su solidna investicija u poboljšanje vaše kave i ne smijete ih zanemariti.


Natia voli kavu i uživa u prilici da piše o njoj. U prošlosti se natjecala na regionalnim natjecanjima barista, a iako više nije barista kao profesija, kaže da joj espresso teče venama.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *