Zašto se kava zove “Šalica Joea”? • Mljeveni grah

Odakle dolazi izraz cup of Joe? Postoje neki čudni nadimci u svijetu pića, ali Joe mora biti jedan od najbizarnijih. Zašto se kava zove Joe? Fraza je sigurno potjecala odnekud, zar ne? Joe? Tko je Joe?

Iskreno, pronaći odgovor na ovu misteriju nije bilo lako. Vjeruj mi. Tražio sam daleko i naširoko.

Naravno, postoji mnogo teorija, neke su nategnutije od drugih. Ali iz mog istraživanja ne mogu pronaći konkretno objašnjenje odakle je izraz nastao.

Dakle, ako želite čvrste odgovore, bojim se da nemate sreće. Ipak, držite se jer sam naveo četiri popularne teorije koje kruže svijetom kave.

Odakle je došla fraza Cup of Joe?

U potrazi za odgovorima naišla sam na mnoga objašnjenja. U nastavku sam naveo neke od uvjerljivijih teorija o “Joeovoj šalici” koje sam otkrio.

Josephus Daniels: Zabranjeni alkohol na brodovima

Jedno od vjerojatnijih objašnjenja zašto se kava zove Joe je ovo. Ima vojnu vezu koja seže sve do 1913.

Ova se teorija vrti oko Josephusa Daniela, američkog tajnika mornarice od 1913. do 1921. U to je vrijeme mornarica bila organizacija nalik bratstvu, a teško opijanje i promiskuitetne djevojke bili su uobičajeni.

kava joe porijeklo

Josip je krenuo s ukidanjem kulture bratstava i započeo je zabranom alkohola. Kako bi nadoknadio ograničenje pića, Josip se pobrinuo da mornarička posada ima dovoljno kave.

Nije trebalo dugo da trijezni i razdraženi mornari brzo nazovu novi omiljeni napitak ‘šalica Josephusa Danielsa’. S vremenom je termin skraćen na samo “šalica Joea”.

Iako je ova teorija jedna od najvjerojatnijih u mojim istraživanjima, nedavno se počela dovoditi u pitanje. Prema službenim podacima, zabrana alkohola stupila je na snagu 1914. godine.

Međutim, pojam “cup of Joe” nije se službeno pojavio u dokumentima sve do oko 1930. godine. Prvi put se ovaj izraz u literaturi spominje u Priručniku pričuvnih časnika iz 1931. godine.

Trebalo bi neko vrijeme da ova fraza napusti malu skupinu mornara, a zatim bi se prenosila od usta do usta s broda na brod prije nego što je ikad dokumentirana.

Osobno, još uvijek smatram da je to najvjerojatniji razlog iza pojma Joe kava.

Teorija običnog čovjeka (Homage to An Average Joe)

“Prosječni Joe” je tipičan američki žargonski izraz koji se koristi za opisivanje običnog svakodnevnog čovjeka. Koliko ja razumijem, izraz se počeo koristiti negdje oko 1930-ih i 1940-ih u vojsci; opet, još jedna vojna veza.

Bilo je uobičajeno da se muškarci u vojsci zovu Joe ili GI Joe.

💡 Zabavna činjenica: Čak i danas, ako putujete na Filipine, strane muškarce često nazivaju “Joe” u odnosu na američku vojsku koja je provela mnogo vremena na otocima.

Kava je bila popularno piće među vojnicima – GI Joes. Nije trebalo dugo da se naziv šalica Joe prevede kao piće običnog čovjeka.

Ovo je dobra teorija, ali još uvijek nisam uvjeren da je ovdje sve počelo.

Samo skraćeni sleng? Java + Mocha = Joe

Uobičajeno je da se riječi s vremenom skraćuju. Pogledajte riječi koje su skraćene samo na slova, poput BTW: Usput. CYA: Vidimo se. DM: Izravna poruka. Ovo je samo nekoliko primjera, ali ima ih na tisuće.

Ljudi su lijeni; ako mogu odsjeći nekoliko riječi ili slova, učinit će to.

A ovo je još jedna teorija o tome kako je kava mogla postati Joe.

Poslušaj me.

Java i Mocha popularni su nazivi za kavu koji se koriste stotinama godina. Riječi su došle iz nekih od prvih brodskih luka iz kojih se kava prvotno izvozila.

Teorija kaže da su se s vremenom riječi Java i Mocha spojile u “Jamocha”, što je kasnije skraćeno u “Jamkoe”, a kako je vrijeme više prolazilo, riječ je postajala kraća i na kraju završila kao jednostavno “Joe”.

Možda je samo dobar marketing zapeo?

Je li izraz cup of Joe došao iz dobrog starog marketinga?

Izraz “šalica Joea” zaštićen je od strane tvrtke Martinson Coffee. Tvrtku za proizvodnju kave osnovao je u New Yorku 1898. Joe Martinson.

Filozofija Joea Martinsona bila je nabaviti i kuhati samo najbolju kavu. Iz mog istraživanja čini se da se njegova kava lokalno zvala “Joeova kava” ili “šalica Joea”.

Nije teško zamisliti da se, kako je tvrtka rasla i širila, pojam mogao lako proširiti na različite lokacije i postati sve korišteniji izraz za “dobru kavu”.

Zaključak: Zašto se kava zove Joe?

Dakle, eto vam ga. Ovo su neke od vodećih teorija koje okružuju podrijetlo “Joe” i naziv “šalica Joea”.

Neki se čine vjerojatnijim od drugih, ali pretpostavljam da nikada nećemo sa sigurnošću znati odakle je taj izraz zapravo nastao.

Izraz se desetljećima koristi među kavopijama i vjerojatno će tako biti i u narednim desetljećima. Pravo bi podrijetlo moglo jednom izaći na vidjelo, ali za sada možemo samo nagađati.

Što vam zvuči najuvjerljivije?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *