Vodič za bezglutensko brašno – minimalistički pekar

Zdjelice zobenog brašna, bademovog brašna, bademovog brašna i pulpe badema za naš vodič o tome kako koristiti brašno bez glutena

Zbunjuje li vas pečenje bez glutena? Nisi sam.

Kad smo prvi put počeli isprobavati recepte bez glutena, bilo je neodoljivo. Bezglutensko brašno može biti skupo i zastrašujuće je znati koje kada koristiti.

Sada kada već godinama kuhamo bez glutena, htjeli smo podijeliti ono što smo naučili u procesu, kao i nešto o našoj mješavini brašna bez glutena Minimalist Baker i našim omiljenim receptima za pečenje bez glutena .

Gdje započeti?

Otkrili smo da pri pečenju s brašnom bez glutena, obično je najbolje koristiti mješavinu različitih brašna i škroba kako biste postigli idealnu teksturu i okus. To je zato što višenamjensko brašno daje pecivima rastezljivost, lakoću, hrskavost i neutralan okus. Za bezglutensko brašno potrebno vam je nekoliko različitih brašna (ovisno o receptu) kako biste ponovili te karakteristike glutenskog brašna.

Zbog toga se zalažemo za kupnju već pripremljene višenamjenske mješavine bez glutena (kao što je naša!) kako bismo uklonili nagađanja o pečenju bez glutena!

No prije nego što krenemo naprijed, zaronimo dublje u to koja brašna koristiti i kada.

Smatrajte ovo obrazovnom analizom naših najčešćih, manje uobičajenih i neuobičajeno korištenih bezglutenskih brašna.

Uobičajena brašna

Brašno smeđe riže

Brašno od smeđe riže otprilike je 1:1 zamjena za višenamjensko brašno jer daje strukturu i okus “poput pšenice”. Međutim, budući da može biti zrnasto i gusto, najbolje funkcionira u kombinaciji s lakšim škrobom poput krumpirovog i kukuruznog škroba te brašnom poput badema. To je primarno bazno brašno u našoj mješavini brašna bez glutena, a također je izvrsno pohanje za stvari kao što je hrskavi luk.

Bijelo rižino brašno

Bijelo rižino brašno svjetlije je boje i teksture od brašna smeđe riže, ali ga još uvijek ne koristimo kao zamjenu 1:1 u receptima u kojima je potrebno brašno. Može biti malo zrnast i gumast. Smatramo da najbolje djeluje kada se pomiješa s drugim brašnom bez glutena. Uključili smo ga kao zgušnjivač u ovu fritaju bez jaja!

Zobeno brašno

Zobeno brašno dobro funkcionira u receptima koji zahtijevaju gustu teksturu i blagi, pomalo slatki okus. Napuhuje se pod pravim okolnostima – SAVJET: Izbjegavajte dodavanje previše teških, ljepljivih sastojaka zobenom brašnu poput banana i dodajte mu malo sredstva za dizanje, poput praška za pecivo, tako da napuhne i dobije lakšu teksturu.

Ne samo da je zobeno brašno lako napraviti, već je i bogato vlaknima! Smatramo da posebno dobro funkcionira kada pripremate palačinke. Ovdje saznajte više i isprobajte ga u receptima kao što su naše proteinske palačinke s maslacem od kikirikija u 1 zdjeli i veganske palačinke od banane i zobi u 1 zdjeli.

Staklenka zobenog brašna za naš vodič o tome kako napraviti i koristiti brašno bez glutena

Bademovo brašno

Bademovo brašno je brašno bez žitarica, bogato proteinima koje je dobro za kolače, kolače i još mnogo toga!

Bademovo brašno se pravi od blanširanih bademašto znači bez kožice (za razliku od bademovog brašna, koje se pravi od sirovih badema s kožicom). Zbog toga je pahuljaste, lagane teksture i blijedo zlatne boje.

Često posežemo za bademovim brašnom u receptima za pečenje kada tražimo laganu, pahuljastu teksturu poput kolača s neutralnim okusom, jer bademovo brašno ima blaži okus od bademovog brašna i ima tendenciju da se lijepo rasprši kada se ispeče! Dobro funkcionira i u pečenju s jajima i bez jaja.

Ovdje saznajte više i isprobajte ga u receptima kao što su naši savršeni veganski čokoladni kolačići bez glutena, veganska GF torta od vanilije s 1 zdjelicom i veganska torta od mrkve bez glutena s 1 zdjelicom.

*Ovdje pronađite naše omiljeno bademovo brašno kupljeno u trgovini.

Tegla domaćeg bademovog brašna pored zdjelice blanširanih badema

Obrok od badema

Bademovo brašno se pravi od sirovih badema s ljuskom i daje nešto cjelovitiju teksturu u receptima od bademovog brašna – njegovog blanširanog dvojnika.

Bademovo brašno i bademovo brašno nisu idealni za naizmjeničnu upotrebu, budući da je bademovo brašno najbolje u slatkim pekarskim proizvodima poput zdravih muffina, kolačića i krekera, dok je bademovo brašno najbolje u kolačima i laganim pecivima.

Saznajte više ovdje i isprobajte ga u receptima kao što su naši muffini s obrokom od banane i badema (bez glutena + veganski) i veganski krekeri bez glutena s 1 zdjelicom.

Bilješka: Jedan od razloga zašto volimo koristiti brašno od badema je to što se može napraviti od ostataka pulpe od pravljenja domaćeg bademovog mlijeka! Kada stavljate obrok od badema napravljen od pulpe badema u recept koji zahtijeva brašno od badema, možda ćete morati malo povećati količinu ulja ili tekućine kako biste vratili vlagu koja se gubi u procesu pripreme bademovog mlijeka.

Staklenka domaćeg obroka od badema na pločici

Kukuruzni škrob

Iako je tehnički škrob (ne brašno), oslanjamo se na kukuruzni škrob često u receptima bez glutena. Odličan je zgušnjivač u stvarima kao što su pudinzi, umaci i kompoti, a čak može dodati strukturu neutralnog okusa i laganu teksturu poput mrvica pekarskim proizvodima!

Pogledajte naše omiljene načine korištenja kukuruznog škroba u našim bezglutenskim veganskim keksima, general Tso’s Tofu Stir Fry, veganskim GF kolačićima s maslacem od kikirikija i veganskim Queso bez indijskih oraščića.

Škrob od tapioke (aka brašno od tapioke)

Obično ne koristimo škrob tapioke sam u receptima jer može dati prilično ljepljivu, rastezljivu teksturu. Međutim, neutralnog je okusa, što ga čini izvrsnom opcijom za mješavine bez glutena. Naš omiljeni recept sa škrobom tapioke definitivno je naš Easy Vegan Mozzarella “Cheese” koji koristi tapioku za onu suštinsku žilastu teksturu sira!

Također smo ga voljeli za dodavanje hrskavosti receptima kao što su naši Thin Mint Cookies, jer u receptima bez puno tekućine, dobro porumeni i lijepo zapeče!

Krumpirov škrob (NE krumpirovo brašno)

Krumpirov škrob dobro funkcionira kada pokušavate postići laganu teksturu poput kolača, kao što je naša veganska torta od vanilije bez glutena s 1 zdjelicom. Obično ga ne koristimo kao zamjenu 1:1 u receptima u kojima se traži brašno, ali dobro djeluje kada se pomiješa s drugim brašnom bez glutena, uključujući bademovo brašno.

Postao je jedan od naših najčešće korištenih sastojaka kada pokušavamo postići teksturu poput kolača jer se vrlo dobro slaže s bademovim brašnom. Toliko je svestran da se nalazi u našoj mješavini brašna bez glutena, mješavini za čokoladne kolače, i Smjesa za palačinke + vafle!

Vrećica bezglutenske mješavine za čokoladne kolače i kolače

Manje uobičajena brašna

Sirkovo brašno

Sirkovo brašno može biti zamjena za zobeno brašno, iako je nešto zrnastije i slabije veže. Blagog je slatkog okusa i nježne mrvice. Sirku nedostaje sposobnost vezivanja, pa ga kombinirajte s upijajućim i rastezljivim brašnom ili škrobom poput tapioke.

Sjajan je u korama za pitu, kolačima, muffinima, kruhu poput našeg najboljeg GF kruha bez gnječenja i pahuljastoj focaccii bez glutena te kolačićima poput naših kolačića s makadamijom i brusnicama.

Heljdino brašno

Unatoč nazivu, heljda ne sadrži pšenicu i zapravo je trava srodna rabarbari. Gusta je i upijajuća i izvrsna u receptima koji imaju jak okus, poput čokolade, začina ili banane.

Volimo ga koristiti za dodavanje zdravog okusa stvarima kao što su naše palačinke od heljde i začinjene palačinke od heljde u našoj kuharici za svakodnevno kuhanje.

brašno od kasave

Brašno kasave je blagog okusa i daje laganu teksturu pekarskim proizvodima. Također je vrlo upijajuće i dobro se slaže sa smeđim ili bijelim rižinim brašnom za dodavanje strukture bez previše zrnatosti. Ne sadrži žitarice i može se koristiti kao 1:1 brašno za sve namjene u nekim receptima.

Volimo ga u tortiljama, keksima i krekerima, a nalazi se i u našoj MB mješavini brašna bez glutena!

Arrowroot škrob

Arrowroot škrob se ekstrahira iz tropske biljke. Može se koristiti naizmjenično s tapiokom i kukuruznim škrobom, ali je manje rastezljiv od tapioke, a rastezljiviji od kukuruznog škroba. Može postati želatinast ako se doda previše tekućine (kao u pudinzima). Slično kukuruznom škrobu, također je izvrstan za premazivanje i prženje stvari poput tofua.

Pogledajte nekoliko naših omiljenih načina upotrebe marante u našoj veganskoj kori za pizzu bez glutena, najboljem veganskom Mac ‘n’ siru bez glutena, jednostavnom veganskom karamel umaku, veganskoj skuti od limuna i pečenim jabukama s cimetom.

Kokosovo brašno

Kokosovo brašno je vrlo gusto brašno od osušenog kokosovog mesa. Tipično je ne dobro zamjenjuje u receptima u omjeru 1:1, a gotovo uvijek ima koristi od jajeta u smjesi jer je tako gusta. Može porumenjeti, ali neće postati hrskavo jer je prilično masno. Bogato je vlaknima, bolje upija od većine drugih bezglutenskih brašna i stvarno blista u poslasticama koje se ne peku kao što su naši Carrot Cake Bites. Također dobro funkcionira u receptima koji koriste jaja, kao što su naše palačinke s jajima od banane.

Brašno od slanutka

Brašno od slanutka (također poznato kao gram brašno) izvrsno je za pripremu socca i fritaja bez jaja! Ima jak okus graha i može biti prilično gust, tako da ne funkcionira dobro u slatkim pekarskim proizvodima.

brašno od indijskih oraha

Bliska zamjena za bademovo brašno, brašno od indijskih oraščića se pravi od sirovih mljevenih indijskih oraščića! Nije baš uobičajeno za našu kuhinju, ali dobra zamjena u krajnjem slučaju.

Neuobičajena brašna

Naša najrjeđe korištena brašna uključuju: kesten, teff (vrlo hranjivo, ali teško za pronaći), brašno od banane (sušene mljevene banane!), brašno od prosa (hranjiv ali gorak), tigrovo brašno (može se koristiti umjesto bademovog brašna, ali ga je teško pronaći) i brašno od kvinoje (također pomalo gorko i zemljano).

Naša mješavina brašna bez glutena

Minimalistička mješavina brašna za pečenje bez glutena

Sada kada znate nešto više o nijansama pečenja bez glutena, možete razumjeti prednosti stvarno dobro uravnotežene mješavine za sve namjene koja eliminira nagađanje o pečenju bez glutena.

Naša mješavina brašna bez glutena glavna je namirnica u našoj kuhinji. Oslanja se na smeđu rižu i brašno bijele riže za strukturu, krumpirov škrob za lakoću i podizanje, škrob tapioke za istezanje i vezanje te brašno kasave za njegov blagi okus i sposobnost upijanja tekućine. Ksantan guma također je uključena u vrlo maloj količini kako bi se pružila veća rastezljivost. To je usavršena, svestranija verzija naše DIY mješavine s bloga.

Naša mješavina je pouzdana, temeljito ispitana i učinkovita zamjena 1:1 za brašno za sve namjene u vašim omiljenim receptima kao što su brzi kruhovi, kolačići, torte, kolačići, somuni, kore za pitu, pohanje i više! Evo nekih od naših omiljenih recepata za upotrebu!

Veganski čokoladni čips bez glutena na limu za pečenje pored soli i mlijeka bez mliječnih proizvoda

Možete li napraviti vlastito brašno?

Da! Izrada domaćeg bezglutenskog brašna štedi novac i omogućuje bolju kontrolu konzistencije, okusa, i svježina vaših sastojaka. Našu smočnicu volimo opskrbiti sljedećim domaćim brašnom za bezglutensko pečenje:

Kako napraviti zobeno brašno
Kako napraviti bademovo brašno
Kako napraviti obrok od badema
Kako napraviti obrok od badema od pulpe badema!


I ovime završavamo naš Vodič za brašna bez glutena! Nadamo se da ste naučili nešto novo i da vam je ovaj resurs bio od pomoći. Sada ga upotrijebite! Ovdje pronađite sve naše recepte bez glutena.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *