Tablice ekstrakcije espressa: Kako izvući najbolju dozu!

aparat za espresso

Zasigurno ste čuli kako je teško napraviti savršenu čašu espressa. Čak i najomiljeniji i najtalentiraniji baristi mogu imati poteškoća kada je u pitanju ovaj posao. Nažalost, svladavanje ispijanja espressa glavni je dio poznavatelja kave. Espresso je ipak u većini naših omiljenih napitaka od kave. Iako je za pripremu najboljeg espressa potrebno vrijeme i vježba, postoji nekoliko koraka koje možete slijediti kako biste brže postigli svoj cilj. Pažljivo slijedeći korake u nastavku, savladat ćete ispijanje espressa i napraviti ukusne napitke od kave u udobnosti vlastitog doma.

Ako ste u žurbi, slobodno prijeđite na naše praktične tablice ekstrakcije espressa. Inače, učimo o espressu!

razdjelnik 6

Što je espresso?

Prije nego što pređemo na korake za savršenu dozu espressa, prođimo što je espresso. Mnogi ljubitelji kave imaju napitke koje rado kupuju u lokalnoj trgovini, ali nisu sigurni što je u njima. Većina onih u kojima uživate vjerojatno imaju espresso kao bazu. No, espresso se može uživati ​​i sam. Kada je to slučaj, obično se poslužuju kao shot ili duplo shot.

Većina espressa priprema se iz aparata za espresso. Moguće je napraviti espresso i bez aparata, ali budimo iskreni, aparati čine stvari mnogo lakšim. Ovi puderi punog okusa nastaju propuštanjem tople vode pod pritiskom kroz fino mljevenu kavu. Ovo je poznato kao povlačenje šuta. Kada je vaša čašica u šalici, primijetit ćete sloj kreme na vrhu.

Sad kad znate što je čaša espressa, naučimo kako napraviti najbolju.

bogati espresso s pjenom u šalici s dvostrukim stijenkama

Pod Izvučeno Malo nedovoljno izvučeno Savršen Malo više ekstrahirano Previše ekstrahirano
Okus Biljni kiselo slatko Gorak Spaljena
Vrijeme < 25 sekundi 25-35 sekundi >35 sekundi

1-5 bara 6-9 barova 10-12 barova >12 bara
> 45 sekundi Koristite veći pritisak Grublje samljeti Grublje samljeti Odbacite temelje i počnite ispočetka
30-45 sekundi Samljeti finije Savršen espresso Grublje samljeti Odbacite temelje i počnite ispočetka
<30 sekundi Samljeti finije Samljeti finije Koristite manji pritisak Odbacite temelje i počnite ispočetka
vrući espresso
Zasluga za sliku: Vassamon Anansukkasem, Shutterstock

Kako napraviti savršenu dozu espressa:

Kao i za sve, za pripremu savršenog espressa potrebna je odgovarajuća oprema i sastojci. Evo što biste trebali prikupiti prije nego što počnete:

  • Aparat za espresso
  • Brusilica
  • Vage
  • Portafilter
  • Nagovarati
  • Filtrirana voda
  • Kupa
  • Svježa, kvalitetna kava
  • Tajmer

1. Predgrijavanje

Prije nego što počnete kuhati, vaš portafilter, šalicu i aparat za espresso potrebno je prethodno zagrijati. To činite pucanjem u prazno. Da biste to učinili, jednostavno pustite vodu kroz aparat i u šalicu bez upotrebe kave. Međutim, imajte na umu da je svaki aparat za espresso drugačiji, što znači da se možda neće zagrijati tako brzo kao drugi.


2. Samljeti grah

Ključ svake kave izvrsnog okusa su svježa, kvalitetna zrna. Zbog toga je najbolje samljeti zrna neposredno prije kuhanja espresso kave. Struktura mljevenog graha presudna je kada je u pitanju pripremanje čaše. Ako su vaša zrna previše fina, vaša će čaša biti previše ekstrahirana i imat će gorak okus. S druge strane, ako vam je mljeveno tlo previše grubo, vaša će čaša biti previše vodenasta i pomalo kiselog okusa. Većina uspoređuje savršenu konzistenciju mljevenja s granuliranim šećerom.


3. Doza

Doza je količina kave koju stavite u filtar kako biste napravili dozu. Obično ljudi više vole povući dupli udarac. Ako je to ono što želite, 14 – 18 grama je dobra količina.

espresso prah u portafilteru
Zasluga za sliku: Devin Avery, Unsplash

4. Nabijanje

Nabijanje je kada kontrolirate ekstrakciju nabijanjem i izravnavanjem tla u vašem portafilteru. To osigurava dosljedan protok vode kroz kavu. Da biste to učinili, postavite filtar na ravnu površinu kao što je pult i pritiskajte dok kava ne bude uglađena i ujednačena.


5. Skuhati

Sada je vrijeme da postavite portafilter u stroj. Kad stavite na mjesto, stavite zagrijanu šalicu ispod. Započnite povlačenje i iskoristite vrijeme te gledajte svoj udarac. Trebali biste vidjeti da vam napitak počinje tamniti, a zatim postaje zlaćan. Pjenastu smjesu treba sipati u vašu šalicu u tankom, neprekinutom mlazu. Dupli hitac mjeri 2 unce. Kada vaš udarac dosegne ovu razinu, pogledajte svoj mjerač vremena. Za savršeno povlačenje gdje su mljevenje, doziranje i nabijanje savršeni, trebalo bi proći 20 do 30 sekundi.

kuhanje espresso kave
Zasluga za sliku: Mokup, Pixabay

Vaši rezultati

Sada, kao što smo već spomenuli, potrebno je vježbati da se napravi najbolja doza espressa. Ako stvari nisu išle dobro, možda će biti potrebno napraviti nekoliko prilagodbi. Radite sa svojom dozom, utapkajte i meljite sve dok ne vidite da će vaša masa postojano izlaziti, s bogatom, gustom kremom na vrhu. Kad se to dogodi, napravili ste savršenu čašu espressa.

razdjelnik 4

Završne misli

Iako se koraci za pripremu savršene doze espressa mogu činiti teškim, uz malo pokušaja i pogrešaka možete biti jednako dobri kao i vaš omiljeni barista. Nakon što svladate ovu tehniku, možete početi pripremati sve svoje omiljene napitke od kave kad god poželite.


Zasluge za istaknutu sliku: sonerkose, Pixabay

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *