Subko pržionice kave: Okusi potkontinenta


Zaključujući našu seriju o pakiranju kave u Indiji, upoznajte Subko Coffee Roasters, tvrtku koja ima visoke standarde estetike (i kave).

OD RESHIL CHARLESA
POSEBNO ZA ČASOPIS BARISTA

Fotografije ljubaznošću Subko Coffee Roasters

Svaki pojedinac koji govori hindi protumačit će “Subko” kao “svi”, i stoga Subko kava znači “kava za sve.” Ali suosnivač brenda, Rahul Reddy, kaže da je to zapravo igra riječi koja predstavlja potkontinent, a ne samu Indiju—tako da je ideja “s potkontinenta za sve”, troskriptni pristup brendiranju koji Subko napisan na engleskom, devanagari i urdu jeziku.

Od potkontinenta do svijeta

“U našem slučaju ime je bilo prije svega. ‘Subko’ je moja predanost preispitivanju, ponovnom pozicioniranju i redizajniranju onoga što indijska kava znači ostatku svijeta,” objašnjava Rahul. “Osim toga, želimo izgraditi nasljeđe koje naglašava što indijski potkontinent može učiniti u globalnom pozicioniranju zanata i zanata te to predstaviti na visoko autohtoni način kroz suvremeno dizajnersko razmišljanje i tradicionalnu tipografiju i pisma.”

Održivi dizajn

Dizajn i pakiranje Subko očito shvaćaju vrlo ozbiljno. Nakon vizualnog umjetnika zvanog The Veliki debeli minimalist i ilustrator Anuranji Singh stvorio ton i identitet, brend je nastavio angažirati vlastiti duo Radhika i Rutuja da zaokruže spektakularnu priču oko svakog odabira.

Krupni plan plave kutije za kavu.  Na pakiranju iz Mumbaija, Indija, nalazi se logotip prstena koji kaže Subko na tri jezika.
Subko je napisano na paketima na engleskom, devanagari i urdu jeziku.

Svaka je kutija izrađena od kraft papira koji se 100% može reciklirati i koristi biorazgradive topljive tinte, a zrna su pakirana u ušitak koji se može 100% reciklirati. Zrno kave je središnja ilustracija na svakoj kutiji, s podacima o podrijetlu, posjedu, nadmorskoj visini i pečenju ispisanim na naljepnici koja crpi inspiraciju iz starih indijskih željezničkih karata. Na stražnjem poklopcu kutije ispisana je napomena o tome kako rade malo šarže prženja mikro-lotova, zajedno sa zanimljivim činjenicama o kavi u pakiranju. Nakon otvaranja, QR kod će vas odvesti do njihove “škole cvjetanja” za vodič za pripremu piva.

Posebno izdanje Project Sankalp još se više ističe svojim pakiranjem nalik poklon setu koje uključuje dvije vrećice graha od 100 grama s ocjenom 86+ i dobro dizajniranu knjižicu koja objašnjava rijetkost projekta. Dvije ženske ruke drže zrno graha i trešnju u središtu geometrijske ilustracije na naslovnici kutije, koja predstavlja tim za proizvodnju/preradu Pulney Hillsa u Tamil Naduu, odakle je kava i vode žene.

Hrpa od tri Sankalp kutije, otprilike veličine kutija čaja, koje prikazuju ilustracije dviju ženskih ruku u zlatnim listićima.  Svaka ruka drži veliko zrno kave.  Ruke imaju narukvice, a tu je i rub i pozadina minimalnih geometrijskih oblika poput dijamanata.
Dvije ruke na ovom posebnom izdanju kave predstavljaju tim za proizvodnju/preradu Pulney Hillsa u Tamil Naduu, odakle kava potječe, a koju vode žene.

“Sve što se tiče Subka vrlo je organsko i ručno napravljeno. Sve ispisujemo na kraft podlozi i vrlo smo teški na indijskom pismu, tako da možemo predstaviti različite regije potkontinenta na rustikalni i zemljani način,” kaže Rutuja.

Subko Coffee Roasters ima pržionicu, kafić i pekaru u Mumbaiju, a njihovi su paketi bez sumnje plakati inovacija i priča kada je u pitanju moderno pakiranje indijske kave.

Manekenka s polupodignutom kosom pozira sa Subko torbom ispred sebe, jednom rukom na vrhu, a drugom na dnu.  Ispred lica su im palmini listovi.  Nose crne hlače i majicu s logotipom Subko.
Subko je među sve većim brojem pržionica kave u Indiji koje pakiraju svoju kavu sa svrhom i stilom.
O AUTORU

Reshil Charles (on/on) živi u New Delhiju u Indiji i radi na televiziji, webu i tisku kao novinar i voditelj. Posljednjih 19 godina prati nove indijske trendove u nekoliko sektora, s posebnim okom na scenu indijske kave koja se razvija. Snažno želi izložiti svijet raznolikoj kulturi i supkulturi u Indiji koje se susreću na raskrižju tradicionalnog i modernog, a kava se u to uklapa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *