Sadrži li kava bez kofeina kofein?

Ovo je jedno od najčešće postavljanih pitanja o kavi na webu:

Sadrži li kava bez kofeina kofein?

Pa, šalica kave bez kofeina iste veličine ima razinu kofeina između 2 mg i 15 mg kofeina, ovisno o procesu dekofeinizacije, metodi kuhanja, vrsti kave i stupnju prženja kave.

Za usporedbu, obična kava s kofeinom sadrži između 120 mg i 180 mg kofeina.

Dakle, u biti, kofein u šalici kave bez kofeina je zanemariv.

Međutim, varijabla koja najviše utječe na razinu kofeina je postupak dekofeinizacije koji se koristi za uklanjanje kofeina iz zrna kave.

Analizirajmo razine kofeina u tri vodeća procesa dekofeinizacije na sljedeći način:

1) Proces kave bez kofeina s metilen kloridom

2) CO2 “pjenušava voda” proces kave bez kofeina

3) Švicarski postupak kave bez kofeina na vodi

Redom od najniže do najviše razine kofeina, razine kofeina u ovim procesima dekofeinizacije su sljedeće:

The Švicarski postupak bez kofeina na vodi je certificirano 99,9% bez kofeina i koristi samo vodu (bez kemikalija) za uklanjanje kofeina iz zrna.

The CO2 proces bez kofeina Sadržaj kofeina nije jasan – ne možemo pronaći podatke o tome koliko kofeina ima u CO2 Obradite kavu bez kofeina. Često se naziva proces “pjenušave vode”, koristi CO2 za uklanjanje kofeina iz zelenih zrna kave umjesto kemijskog otapala. No, nismo bili u mogućnosti utvrditi koja je razina kofeina u CO2 procesu.

The Proces bez kofeina s metilen kloridom dekofeinizira se do razine od 96-97% bez kofeina i to je proces u kojem se kemijsko otapalo zvano metilen klorid koristi za uklanjanje kofeina iz zrna kave, tako da može sadržavati razine kofeina od 2-3%.

Metilen klorid je najpopularnija metoda dekofeinizacije u svijetu. Ako se na pakiranju kave ili instant kave ne spominje proces dekofeinizacije, tada je sigurno pretpostaviti da je za dekofeinizaciju zrna korišten metilen klorid.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *