Ručno nasuprot automatskom nasuprot super automatskom; Zakompliciralo se! » CoffeeGeek

Kad sam se prvi put zaljubio u espresso i učio kako ga napraviti kod kuće, u osnovi su postojale četiri vrste tehnologija strojeva koje su mogle napraviti pravi espresso (ne uključujem kotlove na štednjaku i kamp uređaje za espresso):

  • Ručni strojevitemeljeno na polugama koje bi koristile snagu vaše ruke da gurnu vodu kroz sloj kave, ili navukle oprugu da obave posao.
  • Poluautomatskito su bili strojevi koji su imali unutarnju pogonsku pumpu koja bi gurala vodu kroz sloj kave kada biste aktivirali prekidač, i prestali bi gurati vodu kroz njega kada biste deaktivirali prekidač.
  • Automatskito su bili strojevi koji su koristili unutarnju pumpu, ali su imali i neku vrstu volumetrijske kontrole za količinu vode koja se koristi za kuhanje espressa. Pritisnuli biste gumb i stroj bi aktivirao pumpu i isporučio unaprijed postavljeni volumen vode prije nego što bi automatski deaktivirao pumpu.
  • Super Autotehnologija koja je u kućne aparate za espresso stigla oko 2000. godine; uključuje unutarnji mlin i mehanizam za nabijanje koji preuzima cijeli proces pripreme espressa. Jednim pritiskom gumba aparat melje kavu, premješta je u komoru za kuhanje, zbija je i kuha uz pomoć pumpe za postizanje pritiska, isporučujući unaprijed postavljeni volumen vode prije nego što se isključi. Potrošeni pak se zatim izbacuje u unutarnju kantu za otpad.

To je bio standard mnogo desetljeća (sa Super Autom koji dolazi kasno). Mogli ste kupiti ručne, poluautomatske i automatske aparate iz 1980-ih za kućnu upotrebu espressa. Super Auto se ozbiljno pridružio 2000. godine (iako je super automatske aparate za espresso za komercijalnu upotrebu izumio ranih 1990-ih, jedan od suvlasnika tvrtke za mljevenje Baratza, Kyle Anderson).

Međutim, stvari su se promijenile u posljednjih pet godina. Podosta. Prva i zadnja kategorija — Manual i Super Auto — nisu kao što su bile. Sada na tržištu postoje nove tehnologije (neke prerađene stare tehnologije) koje dramatično proširuju ove kategorije. Evo najprije kategorije priručnika.

Ručni aparati za espresso

Ručni aparati za espresso tradicionalno se temelje na ručici.

Poluga se koristi na jedan od dva načina: ili pritisnete ručicu da pokrenete snažnu oprugu unutar aparata za espresso, a kada pustite ručicu, opruga se dekompresira, gurajući klip koji zauzvrat gura vodu za piće kroz sloj od kave.

Dizajn druge poluge neki nazivaju izravnom polugom. To znači da vaša ruka, vaši mišići izravno guraju klip koji gura vodu za kuhanje kroz sloj kave.

Oba tipa stroja imaju pogon i koriste tu snagu za zagrijavanje i regulaciju temperature vode u kotlu. Za rad pumpe ne koristi se električna energija. Ne postoji prekidač za uključivanje/isključivanje kuhanja, samo prekidač za uključivanje/isključivanje grijača vode. Oni su u osnovi veliki kotao s nekim pričvršćenim polugama.

U drugom dijelu prvog desetljeća ovog stoljeća, Handpresso ručni, putni aparat za espresso došao je na tržište. Umjesto poluga ili elektromehaničkih pumpi, ovaj bi uređaj koristio neku vrstu pumpe za bicikle za napuhavanje komore kako bi se osigurao tlak zraka (sve do 6 BAR!) za kuhanje espressa. Ovo je definitivno bio ručni aparat za espresso, ali nije bio električni; morali ste ga opskrbiti kipućom vodom.

Pumpa za bicikl, prvo izdanje ručnog aparata za espresso kavu.

Sljedeći veliki uređaj koji se pojavio i uzdrmao ovo tržište bio je aparat za kavu Mypressi. Izgledao je kao alat iz 2001: Space Odyssey. Bio je ručni jer nije imao pumpu, prekidač za uključivanje/isključivanje, ali koristio je male dušične kapsule, iste vrste koje se koriste u dozatorima vrhnja za šlag, da guraju vodu pod visokim pritiskom kroz sloj kave. (napomena ur. – nisam siguran bih li ovo nazvao ručnim strojem, s obzirom da koristi kapsule pod pritiskom plina).

Handpresso pored nažalost nestalog MyPressi aparata za espresso na plin.

Od tada su se pojavili i drugi uređaji. Čak je i jedna tvrtka dizajnirala poseban poklopac za Aeropress kako bi mogao izbaciti napitak koji je sličan pravom espressu, ovisno o tome koliko snažno pritisnete klip Aeropressa.

Nedavno smo imali Flair Espresso aparat i Cafelat Robot, koji su uglavnom ručni aparati za espresso i oba koriste sustav poluge za izravnu primjenu pritiska na vodu za kuhanje koja se zatim gura kroz sloj kave. Ali oba su potpuno mehanička, bez struje. Vi dovodite vodu u uređaj.

Flair espresso aparat.

Posjedujem Flair uređaj i mogu vam reći da kuha pravi espresso. To je puno posla i ne mogu lako proizvoditi dozu za dozu, ali kuha pravi espresso koji je ukusan i zadovoljavajući. Ne može kuhati mlijeko na pari, ali kuha zadovoljavajući espresso! Vidim vlasnike robota na Facebooku kako cijelo vrijeme govore o svojim izvrsnim strojevima Cafelat i koliko ih apsolutno obožavaju zbog njihove upotrebljivosti i rezultata.

Sada se čini da kategorija Manual nadilazi samo La Pavoni stroj s polugom ili Elektra Micro Casa a Leva (s ljubavlju nazvan MCaL).

Super automatika

SuperAutomatics je mlada kategorija, ali koja je doživjela veliki preokret otkako su prvi put stigli na domaće tržište u ranim 2000-ima.

Breville Oracle i Breville Oracle Touch smatraju se super automatima prema modernoj definiciji pojma, iako definitivno nisu poput bilo kojeg super automatika drugdje na današnjem tržištu.

Oni označavaju gotovo sve okvire:

  • Automatsko mljevenje kave,
  • Dozirajte kavu, automatski,
  • Nabijte kavu, automatski,
  • Skuhajte kavu s unaprijed postavljenom volumetrijskom dozom vode.
  • Na pari i pjenite mlijeko, automatski, i
  • U slučaju Oracle Toucha, može gotovo 100% automatski izraditi pića za vas putem sustava zaslonskog izbornika.

Jedno područje u kojem se Oracle strojevi razlikuju od svih ostalih superautomatika je to što koriste tradicionalni portafilter od 58 mm, a vi, kao korisnik, morate premjestiti portafilter iz područja mljevenja u glavu skupine i još jednom ga ukloniti kako biste raspršili potrošeni pak kave. Sve ostalo na strojevima je automatizirano, uključujući kuhanje na pari i pjenjenje mlijeka s točnom temperaturom.

Imao sam priliku raditi s Oracle Touch strojevima kad sam prije godinu dana bio angažiran kao barista na nekim posebnim događajima u trgovini vrhunske kuhinje. To je impresivan komad opreme. Zahtijeva koncept super automatike i uključuje neke isprobane i istinske stvari na razini barista, poput portafiltera komercijalne kvalitete, kako bi doza espressa ili napitka kuhanog na pari ili pjene bila jednako dobra kao što biste je našli u bilo kojem kafiću .

Sve u svemu, čini se da se cijeli sustav kategorija espresso aparata trese kako bi uključio nove i drugačije tehnologije. Uzbudljiva vremena!


Natia voli kavu i uživa u prilici da piše o njoj. U prošlosti se natjecala na regionalnim natjecanjima barista, a iako više nije barista kao profesija, kaže da joj espresso teče venama.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *