Rješavanje razlike: aluminijske naspram moka lonaca od nehrđajućeg čelika

Naišli ste na Moka lonce jer želite skuhati kavu izvan standardnih aparata za kavu i espresso.

Uvijek je uzbudljivo kupiti jedan, ali sada se morate odlučiti između modela od aluminija ili nehrđajućeg čelika.

Čitajte dalje kako biste vidjeli koje su točne razlike i nabavite Moka kavu kakvu ste oduvijek željeli.

Što je Moka Pot

Moka pot je aparat za kavu koji je prvi put predstavio Alfonso Bialetti Moka 1933. U početku se zvao Moka express zbog svoje jednostavnost korištenja i mogućnost pripreme jake kave poput espressa u samo nekoliko minuta.

Ovaj aparat za espresso na štednjaku koristi pritisak pare za potiskivanje kipuće vode do gornje komore za mljevenje kave gdje se potom odvija kuhanje piva. Voda na kraju prolazi kroz talog kave i gornja komora se polako puni.

S njegovim dubokim utjecajem na kulturu kuhanja kave, tijekom godina stvaralo se sve više verzija Moka lonca.

Gotovo uvijek se izrađuju od:

Kako radi Moka Lonac

Razlika između Moka lonaca od aluminija i nehrđajućeg čelika

Od kuhanja piva do čišćenja i održavanja, postoje brojne ključne razlike koje treba uzeti u obzir pri rukovanju posudama od aluminija i nehrđajućeg čelika.

Dok je Moka lonac izrađen od aluminija jeftiniji, primjerice, morate biti pažljiviji kada ga čistite. Lonac od nehrđajućeg čelika može biti čvrst, ali neće provoditi toplinu tako dobro kao aluminijski.

Naučimo o svakom od njih još detaljnije.

Aluminijski Moka lonac za i protiv

Izvorni Bialetti Moka lonac bio je izrađen od aluminija, kao i većina Moka lonaca koji se danas izrađuju.

Bialetti Moka Express

Rečeno je da ga je odabrao Bialetti zbog materijala sposobnost raspodjele topline i koliko dobro reagira na temperaturne promjene.

Što se tiče upotrebe, aluminijske posude su izvrsne jer:

 • Aluminij bolje provodi toplinu – Vaši kuhinjski uređaji prirodno su dizajnirani za dobru provodljivost topline. Dakle, za pripremu ukusne šalice kave potreban je aluminijski Moka lonac koji dosljedno ravnomjerno raspoređuje toplinu tijekom kuhanja.
 • Aluminij je lagan – To je još jedan razlog zašto se aluminij često koristi u mnogim proizvodima koje danas koristimo. To čini aluminijske posude prenosivijima i praktičnijima bez obzira na to koristite li ih kod kuće ili ih nosite na putovanje.
 • Aluminij je jeftiniji – Lako možete pronaći aluminijske aparate za espresso na štednjaku koji su jeftiniji od svojih parnjaka od nehrđajućeg čelika.

Suprotno tome, evo nekih nedostaci aluminijskih moka lonaca:

 • Potrebna im je bolja njega i održavanje – Aluminijske Moka posude sklone su oksidaciji pa je potrebno malo više opreza pri čišćenju. Ne možete ga staviti u perilicu posuđa, a ako ste ga upravo kupili, prvo ga pustite kroz nekoliko ciklusa kuhanja, ali izbacite sadržaj. Ovo je za “isprati” sve komponente proizvodnje još u loncu.
 • Ne možete koristiti indukcijske peći – Indukcijske peći rade pomoću električne indukcije, za razliku od običnih plamenika koji koriste toplinsku toplinu. Budući da aluminij nije magnetski materijal, nećete ga moći staviti na indukcijske peći.

Zabrinutost za sigurnost

Kao što je ranije spomenuto, aluminij ima nevjerojatna svojstva provođenja topline, pa se obično koristi za posuđe i posuđe. Ipak, postoji nekoliko onih koji vjeruju da bi aluminij mogao imati negativne učinke na ljudski organizam.

Oni također strah od ispiranja aluminija u kavu kada koristite Moka lonce.

Moka Pot Sputter

Naravno, ovo vrijedi jer je u nekim slučajevima primijećeno da visoka izloženost aluminijskoj prašini uzrokuje kratkoročne i dugoročne probleme kao što su Alzheimerova bolest.

Međutim, kada su u pitanju vaši uobičajeni materijali za kućanstvo, studije su pokazale da je takva mala izloženost neznatan. Većina aluminijskog posuđa je bila eloksiran što znači da su obrađeni da postanu nereaktivni.

Jednostavno rečeno, vaš aluminijski Bialetti lonac nije otrovan!

Iako je njegov materijal reaktivniji u usporedbi s nehrđajućim čelikom, sastav elemenata korištenih za izradu posude ne oslobađa otrovne tvari.

Moka lonac od nehrđajućeg čelika za i protiv

Moka lonac od nehrđajućeg čelika vaša je druga opcija ako želite nabaviti aparat za espresso na štednjaku. Za ove lonce Moka zna se da su trajniji i, naravno, eliminirati strah od toksičnosti.

Moka lonac od nehrđajućeg čelika

Iako su se modeli od nehrđajućeg čelika pojavili puno kasnije od aluminijskih, on popunjava praznine koje su ostavili aluminijski modeli. Evo prednosti odabira jednog:

 • Duže traju – Moka lonci od nehrđajućeg čelika su izdržljiviji. Uz odgovarajuću njegu i održavanje, oni od nehrđajućeg čelika mogu lako trajati deset godina.
 • Lakše se čiste – u usporedbi s loncima izrađenim od aluminija, možete koristiti deterdžente i slobodno ih staviti u perilicu posuđa.
 • Nećete osjetiti metalni okus – nećete morati pokretati cikluse kuhanja. U biti ga možete brzo oprati prije upotrebe i spremni ste.
 • Kompatibilan s indukcijom – Ako kod kuće imate indukcijsko kuhalo, Moka lonci od nehrđajućeg čelika će vam poslužiti, a aluminijski neće.

Moka lonci od nehrđajućeg čelika također imaju svoje nedostatke:

 • Aluminij je ipak bolji vodič topline – Opet, pravilno provođenje topline potrebno je za dobivanje pravih napitaka. Naravno, opcije od nehrđajućeg čelika još uvijek su održive, ali jednostavno ne provode toplinu tako dobro kao aluminij.
 • Više koštaju – Inox Moka lonci su nažalost skuplji. Iako to možete smatrati a buduća ulaganja zbog svoje izdržljivosti i dugovječnosti.

Što je sigurnije?

Svi Moka lonci, bilo da su od aluminija ili nehrđajućeg čelika, rade na isti način: vruća vodena para stvara pritisak, koji tjera vodu prema gore kroz lonac. Glavna sigurnosna značajka u oba slučaja je ventil za oslobađanje tlaka, koji se otvara kada je tlak previsok.

Jedna verzija Moka lonca nije sigurnija od druge.

Kvaliteta proizvoda ovisi o proizvođaču. Obično će biti provjereni prije slanja, ali znate što kažu. Šta si platio to si dobio. Bialetti aluminijske i Moka posude od nehrđajućeg čelika poznate su po svojoj kvaliteti, ali nisam baš siguran u fakturu.

Sve dok znate kako pravilno očistiti svoj Moka lonac i dugoročno održati njegov integritet, rijetko ćete naići na probleme.

Cool Moka Pot Tekuća Voda

Što je praktičnije?

Kao što ste upravo naučili, Moka lonci od nehrđajućeg čelika i od aluminija imaju svoje prednosti i nedostatke. Na vama je da odlučite koji vam je prikladniji ovisno o vlastitim potrebama.

 • Volite li ići na kampiranje ili želite imati prijenosni lonac? Ili biste željeli onaj koji ne korodira i koji je izdržljiviji?
 • Također morate razmislite o štednjaku sebe. Ne želite slučajno kupiti aluminijski aparat za kavu ako kod kuće koristite indukcijsko kuhalo.
 • Što se tiče okusa, mnogi bi ljudi rekli da ravnomjerna raspodjela topline aluminijskih Moka posuda omogućuje dosljednije kuhanje ukusne kave. Ali da budem iskren, nakon što sam probao oboje jedno uz drugo, Uopće ne mogu uočiti razliku.
 • Čimbenici poput vrsta i prženje vaših zrna kave te kvaliteta vode imaju veći utjecaj na okus vaše kave nego materijal lonca Moka.

Zaključak

Aparati za kavu na ploči za kuhanje dolaze u svim veličinama i izvedbama. Iskreno govoreći, ne trebate previše komplicirati i samo odaberite Moka lonac koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Međutim, ovu sam seriju vodiča za Moka lonce namjeravao pomoći da napravite najbolje odluke kada se radi o kupnji.

Evo kako koristiti Moka lonac, vjerojatno biste i to trebali pročitati.

I recite mi koju ste odabrali u komentaru ispod.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *