Probna vožnja: Puqpress


Isprobali smo Puqpress, najavljen kao prvi automatski tamper na svijetu

OD KIARA TEASLEY
POSEBNO ZA ČASOPIS BARISTA

Fotografije Kiare Teasley

Nabijanje je bitan korak za pripremu espressa, ali precizno nabijanje može biti izazovno, posebno u užurbanom okruženju kafića. Većina barista obučena je u ručnom nabijanju do neke mjere i stoga razumiju da se savršeno ravna, ravnomjerno raspoređena pločica može postići samo nakon tone vježbe. Srećom, ideja o automatskom nabijanju se ostvarila s Puqpressnajavljen kao prvi automatski tamper na svijetu.

Od svog debija prije nekoliko godina, Puqpress je postao popularan, posebno u kafićima s gustim prometom, kao i u onima u kojima se cijeni ergonomija barista. Ručno nabijanje zahtijeva od bariste da savije svoje zapešće do te mjere da može uzrokovati nelagodu, pa čak i ozljedu s mnogo ponavljanja pripreme pića. I sam barist, odlučio sam dati Puqpressu testnu vožnju u vlastitoj kuhinji bez ometanja da vidim je li doista vrijedan sve pompe. Kratak odgovor? Apsolutno jest.

Portafilter s nabijenim espressom leži na kutiji ispred Puqpressa.
Espresso natopljen Puqpressom.

Neki profesionalci od Puqpressa

Jednostavnost korištenja

Čak i novi baristi mogu napraviti kvalitetne snimke uz pomoć Puqpress; praktički je bez grešaka. Uobičajene pogreške koje baristi čine prilikom ručnog nabijanja uključuju neravnomjerno nabijanje i/ili nabijanje s prejakim ili premalo pritiska—ali sve to nisu problemi kada koristite Puqpress. Proces koji može potrajati nekoliko sekundi čak i za profesionalca u pripremi espressa može se smanjiti na djelić vremena.

Espresso toči iz glave grupe izravno u plavu šalicu sa svijetloplavom unutrašnjosti.
Biranje espressa bez kofeina.

Smanjenje štete

Baristima koji piju specialty kavu nije strana potencijalna šteta koju tradicionalno tapkanje može uzrokovati nečijem zapešću. Za razliku od ljudi, strojevi su manje skloni pogreškama i podnose veće trošenje. Pripremanje i nabijanje nekoliko espresso pakova uzastopno na bolno, oštećeno zapešće može predstavljati prepreku tijeku rada i dovesti do većeg fizičkog napora. Puqpress smanjuje mogućnost ove uobičajene ozljede na radnom mjestu.

Smanjenje otpada

Inherentna dosljednost Puqpressa uočljiva je po tome što barista nikada neće morati izbaciti i ponovno napraviti espresso ako je tampona bila isključena – jer s Puqpressom to jednostavno nikada nije. Vlasnici kafića prepoznaju da ovo ne samo da štedi vrijeme nego i novac; manje potraćenih čaša znači da se skupi specijalitet pečenja u koji su uložili proteže koliko su se nadali kad su ga kupili. Puqpress je stoga ulaganje u kontrolu kvalitete, rasipanje zaliha i zadržavanje zadovoljstva kupaca. Vrlo je vrijedan dodatak espresso baru bilo kojeg kafića trećeg vala.

Espresso ravnomjerno utisnuti u portafilter Puqpressom.
Espresso nabijen Puqpressom—obratite pažnju na ravnomjerno prešanje i čiste strane portafiltera.

Nekoliko zamjerki…

Prostor

Sam Puqpress je glomazan i zauzima dobar dio radnog prostora; na mom radnom mjestu, stisnut je između mlinca za espresso i aparata za espresso. Ali veličina je prilično mala cijena za njegovu ukupnu korisnost i učinkovitost. Štoviše, proizvođači Puqpressa stvorili su rješenja za nedostatak prostora za šaltere s kojim se mnoge male trgovine bore: Puqpress’ M-Line modeli dizajnirani su za pričvršćivanje pod mnoge marke i modele mlinova na tržištu, što znači da Puqpress zapravo zauzima Ne prostora uopće.

Model Puqpress Q2, mala crna naprava sa srebrnim naslonima za portafilter i kupolom na vrhu koja drži mehanizam za prešanje.  Baza je ravna s poklopcem koji se može skinuti za hvatanje taloga.  Označen je PUQ sa slovima P i U u bijeloj i Q u narančastoj boji.
Model Puqpress Q2.

trošak

Puqpress je solidna odluka o kupnji za vlasnika kafića koji želi unaprijediti svoju opremu i postavku za espresso, zaštititi svoje zaposlenike od ozljeda na radnom mjestu i održati kvalitetu, brzu uslugu i dosljedna pića. Kao i većina komada vrhunske opreme, nije jeftin. Iako bi se Puqpress Mini—najpovoljniji model—mogao koristiti u kućnom okruženju, za kućnog bi korisnika to bila značajna investicija. Ali hej, ako vam je priprema izvrsnog espressa kod kuće dovoljna strast u koju ste uložili La Marzocco Mini i a Vrt Mlinac Sette 30—da ne spominjemo električno kuhalo Fellow Stagg EKG Pro—pa, Puqpress Mini bi mogao biti prava stvar koja će podići vaš kućni bar na višu razinu.

Zaključak

Ukratko, Puqpress je vrhunski alat za okruženje užurbanog kafića sa svojom jednostavnošću i lakoćom korištenja. Skida dio tereta pritiska sa zapešća bariste, a također čini ponavljajući proces povlačenja bržim i glatkijim tijekom sati velike količine zvuka. I za iskusne bariste i za početnike, Puqpress se pokazao beskrajno vrijednim sredstvom u svijetu tehnologije specialty-coffee.

O AUTORU

Kiara Teasley (ona/ona) je spisateljica i rođena je u Charlotte, NC. Ona radi za Kava Pure Intentionslokalna pržionica specijaliteta kave. Uz pronalaženje visokokvalitetne prirodne kave i kave prerađene medom, jednog porijekla, ona uživa u čitanju klasične literature, vježbanju joge i gledanju lokalnih glazbenih emisija u slobodno vrijeme.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *