Pakiranje kave u Indiji je prešlo dug put


U prvom dijelu naše serije o pakiranju kave u Indiji upoznajemo pržionicu kave koja prihvaća indijski umjetnički zeitgeist.

OD RESHIL CHARLESA
POSEBNO ZA ČASOPIS BARISTA

Naslovnu fotografiju ustupio Devan’s Coffee

g. Keshav Dev of Devanova kava u New Delhiju smiješi se dok skida paket zrna s police u svojoj pržionici, koja je otvorena 1965. Zrna su pakirana u troslojne metalizirane polietilenske vrećice s ventilom za svježinu, standardno pakiranje koje koriste pržionice kave diljem zemlje Trenutno. Umjetničko djelo na vrećici koristi divlje životinje kako bi prenijelo suptilnu poruku o njihovoj važnosti u cijelom ekosustavu koji podržava usjev kave. Temu je odabrala njegova kći umjetnica Aishwarya Keshav.

Robusta Kaapi Royale vrećica za kavu boje fuksije od Devan'sa prikazuje supa u letu s podignutim krilima.
Devan’s Coffee u New Delhiju dobro je etabliran, ali još uvijek traži nove kupce s glatkim, privlačnim pakiranjem. Fotografija zahvaljujući Devan’s Coffee.

Ove su torbe uglavnom za police u maloprodajnim trgovinama, gdje se natječu s drugim markama koje koriste različite priče, teme i umjetnike kako bi se istaknule. U pržionici kupci i dalje uzimaju svježe mljevenu kavu u prahu u srebrnim vrećicama bez ventila i prebacuju je u hermetički zatvorenu posudu kod kuće. “U 60-ima i 70-ima kavu smo pakirali u puter papir. Onda smo prešli na plastične vrećice, a sada ovo. Ali bilo je i kupaca koji su radije ponijeli vlastite čelične staklenke i u njih pakirali svježe samljeveni prah. Neki to još uvijek rade”, kaže Keshav.

Čovjek s brkovima vadi pržena zrna kave iz velike metalne zdjele u običnu srebrnu vrećicu za kavu.
Za kupce u trgovini, Devan’s Coffee koristi srebrne vrećice, koje se ovdje mogu vidjeti kako se pune u kući.
Fotografija zahvaljujući Devan’s Coffee.

Priča za ispričati

Devan’s Coffee ne mora imati nogu u novodobnim pakiranjima—njihovi lojalisti prihvatit će dosljedno pečenje koje dolazi iz njihove pržionice u koju god vrećicu spakirali. Ali njihova inovacija dovoljno govori o tome koliko je daleko evoluiralo pakiranje kave u Indija.

Kao i druge pržionice diljem svijeta, novi specijalizirani brendovi biraju izgled i dojam koji pričaju paralelnu priču o tome za što se zalažu, a na svjetlijoj noti, možda nadoknađuju neobično loše pečeno zrno!

Devanov koncentrat filter kave dolazi u crnoj vrećici s plastičnim izljevom i čepom na navoj sa strane.  Plavi pečat na svijetloplavoj pozadini ukrašava paket.
Svako pakiranje Devan’s Coffee sadrži drugu životinju—način da se skrene pozornost na isprepletene biosustave kojih je kava dio. Fotografija zahvaljujući Devan’s Coffee.

Umjetnost i dizajn

Ova renesansa pakiranja također je dovela do mnoštva prilika za umjetnike i grafičke dizajnere diljem zemlje, koji mogu koristiti vrećicu za kavu kao platno kako bi istaknuli raznolikost indijske subkulture i dizajna. Dok marke vole Crna baza uključiti okruženje farme kave u svoja pakiranja, Bloom Coffee Roasters i Dope kava doveli su vodeće dizajnere poput Pushkar Thakur i Harsh Raman Paul za dodavanje malo funka. Brendovi kao što su Third Wave Coffee, Bili Hu i Nandan Coffee odlučili su privući pozornost čistim izgledom.

Dope Coffee's Tribe-O Koraput prirodna kava fermentirana kvascem nalazi se u crnoj polietilenskoj vrećici s bijelim logotipom napisanim velikim slovima.  Logotip izgleda kapajuće kao da je obojen sprejem.  Slika prikazuje dvije žene u tradicionalnoj indijskoj nošnji i nakitu, nasmiješene i sklopljene ruke tako da formiraju krug koji drži plavo zrno kave.
Kao i drugi indijski brendovi, Dope Coffee koristi svoje pakiranje da ispriča priču.
Fotografija ljubaznošću Dope Coffee.

U sljedećim dijelovima ove serije, pogledat ćemo nekoliko indijskih pečenjara koje su koristile zanimljive teme i umjetnike kako bi prenijele svoj identitet. Ovi dizajni pakiranja također će činiti fini umjetnički kolaž na zidu i nakon što kava nestane!

O AUTORU

Reshil Charles (on/on) živi u New Delhiju u Indiji i radi na televiziji, webu i tisku kao novinar i voditelj. Posljednjih 19 godina prati nove indijske trendove u nekoliko sektora, s posebnim okom na razvoj indijske scene kave. Snažno želi izložiti svijet raznolikoj kulturi i supkulturi u Indiji koje se susreću na raskrižju tradicionalnog i modernog, a kava se u to uklapa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *