Najbolja zrna kave za Moka Pot (za nevjerojatnu espresso kavu)

Kada pripremate espresso kavu u Moka loncu, važno je osigurati da se koriste prava zrna kave.

Određene vrste graha lakše će se skuhati i boljeg će okusa ako se prođu kroz Moka lonac od drugih. Koja su zrna kave najbolja za Moka pot?

Najbolja zrna kave za Moka pot su zrna srednje mljevenja i tamno pržena. Ovi čimbenici pomoći će Moka loncu da stvori nevjerojatnu espresso kavu.

Ovaj članak će pokazati zašto Moka lonac bolje funkcionira s određenim vrstama zrna kave.

Također će pružiti pet različitih vrsta kave u zrnu koja će napraviti fantastičan Moka pot espresso. Započnimo!

Zašto su Moka loncu potrebna specifična zrna kave?

Moka lonac treba posebna zrna kave jer ima različite komore koje rade zajedno za pripremu kave i jer koristi jedinstveni proces za pripremu kave.

Evo zašto će Moka lonac trebati posebna zrna kave:

  • Moka lonac ima tri različite komore koje rade u tandemu za proizvodnju šalice kave. Donja komora aparata služi za držanje vode, dok je komora u sredini mjesto u koje stavljate talog kave, a gornja komora skuplja kavu nakon što se skuha.
  • Moka lonac se ističe po procesu u kojem se kava priprema. Voda ključa iz donje komore, a kako se zagrijava, silom se gura u lijevak. Nakon što prođe kroz lijevak, miješa se s talogom i stvara kavu. Gotov proizvod se zatim gura u gornju komoru, gdje se skuplja za izlijevanje.
Gotova kava s Moka loncem.

Zbog posebnog načina na koji Moka lonac priprema kavu, određena pečenja će biti bolja od drugih. Ova pečenja imaju nekoliko elemenata koji ih čine savršenima za upotrebu u Moka loncu.

Koji su čimbenici važni za zrna kave koja se koriste u Moka loncu?

Mljevenje zrna i pečenje mješavine najvažniji su čimbenici pri određivanju koja će mješavina kave biti dobra šalica kave u Moka loncu.

Potrebna je prava kombinacija svojstava u kavi da bi se ispravno obradila u Moka loncu. Ako mljevenje ili prženje kave nisu ispravni, cijeli lonac neće imati okus kakav bi trebao.

Koja je najbolja pržena kava za Moka lonac?

Prilikom odabira zrna kave za korištenje u Moka loncu, ključno je pogledati tamnost prženja kako biste bili sigurni da će piće ispasti dobro.

Najbolji grah za upotrebu u Moka loncu bit će srednje tamne do tamne strane. Lagano prženje nije idealno za pripremu kave u Moka loncu, a tamno prženje može biti prejako za Moka kavu.

Tamno pržena zrna kave.

Ako je pečenje presvijetlo, vjerojatno će imati višu razinu kiselosti. To može uzrokovati dva moguća problema kada se koristi u Moka loncu.

Lonac neće moći ravnomjerno izvući talog kave i piće se neće pravilno skuhati. Lonac također proizvodi tako intenzivan okus da ako je kiselost graha previsoka, napitak će izaći kiselkastog okusa.

Ako proces pečenja teče pravilno, grah savršen za korištenje u Moka loncu imat će bogat okus.

Korištenje ovih zrna omogućit će da gotovo piće bude slatko i kremasto, što je upravo onakva vrsta napitka koju bi Moka pot trebao proizvoditi.

Savjet: U ovom članku pogledajte potpuni vodič za kuhanje kave s Moka loncem ako želite saznati više!

Koja je najbolja mljevena kava za Moka lonac?

Najbolja mljevena kava za upotrebu u Moka loncu je ona srednje do srednje finog mljevenja. Idealna konzistencija bit će grublja od one koja bi se koristila za pripremu espressa, ali finija od one koja bi se koristila za lonac za kavu.

Veličina mljevenja kave za Moka lonac na drvenoj ploči.
Moka lonac vel

Ako grah nije pravilno samljeven, voda neće ravnomjerno prolaziti kroz njega, a Moka lonac neće moći ispravno obraditi piće. Ovo je još jedan problem koji bi mogao dovesti do toga da gotova kava ima gorak okus.

Bitno je da je kava samljevena do te srednje teksture. Najbolji način da osigurate da su zrna dobro samljevena je da sami sameljete kavu.

Ako imate mlinac za kavu u zrnu, možda ćete htjeti kupiti zrna koja ćete koristiti u Moka loncu cijela i učiniti to sami kako biste dobili najtočniju konzistenciju.

5 najboljih zrna kave za Moka lonac

Iako se tehnički gledano bilo koja zrna kave mogu koristiti u Moka loncu, najbolja će zrna kave biti tamnije pržena i srednje mljevena.

Posebno je pet zrna kave koja će, kada se koriste u Moka loncu, napraviti najbolji espresso.

1. Talijanska zrna kave

Budući da Moka lonac i njegov poseban stil espressa potječu iz Italije, logično je da bi zrna kave uzgojene u Italiji dobro funkcionirala u njemu.

Oni imaju najviše iskustva s kuhanjem Moka pot, tako da će se njihove mješavine kave lijepo skuhati u aparatu.

Ovaj Lavazza Qualita Rossa mješavina kave (dostupno na Amazonu) savršen je izbor kada koristite zrna talijanske kave ako želite mekši okus. Pečeno je i miješano u Italiji te je prirodno i bez GMO-a.

Lavazza Qualita Rossa mješavina kave

  • Mješavina 70% brazilske arabice i 30% afričke robuste
  • Čokoladni okus, puno tijelo, intenzivne arome i postojan retrookus

Srednje je pržena od nekih drugih na ovom popisu, pa ako više volite tamniju stranu kave, može biti svjetlija od onoga na što ste navikli.

Mješavina je slatkog, bogatog okusa, a brend tvrdi da ima vrlo uočljiv naknadni okus. Dobar je izbor ako više volite espresso koji nije nevjerojatno intenzivan.

2. Zrna indonezijske kave

Ako volite da vaš espresso ima vrlo prirodan, gotovo zemljani okus, zrna indonezijske kave su pravi izbor za vas. Jedno indonezijsko zrno jedinstvenog porijekla ističe se iznad ostalih vrsta arabica zrna.

Taj grah dolazi u obliku ovoga Sulawesi Kalossi kava (dostupna na Amazonu). Grah raste samo na otoku Sulawesi u Indoneziji sa stabala starih više od 250 godina.

Sulawesi Kalossi kava

  • 100% čista Sulawesi kava, poznata i kao Celebes Kalossi kava, s čvrstim tijelom i kremastom teksturom.
  • Srednje pečena cijela zrna omogućujući da se izrazi istinska karakteristika okusa za izvanredan okus.

Na drveću svake godine urodi samo mala količina zrna, tako da će ova kava biti mnogo jedinstvenija od bilo koje druge vrste.

Ova marka kave obično se prodaje kao cijela zrna, a ne kao prethodno samljevena. Ovo je korisno ako imate mlinac za kavu, jer možete samljeti zrno do prave finoće za Moka lonac.

Uz zemljani okus, tu su i naznake čokolade i voća kako bi se uravnotežila mješavina, dajući joj umjereni profil okusa.

3. Zrna kubanske kave

Zrna kubanske kave još su jedna odlična opcija za Moka lonac ako ste ljubitelj jakog, tamno prženog. Uzgajaju se da imaju puni okus i često su slađe.

Ovaj Cafe La Llave Espresso Dark Roast (dostupno na Amazonu) mješavina je dobra opcija za robustan napitak. Ova tvrtka postoji više od 140 godina, tako da je mješavina kave usavršena i dobar je izbor za Moka pot espresso.

Cafe La Llave Espresso Dark Roast

  • Bilo na sunčanim plažama Miamija ili u hladnim kanjonima južne Kalifornije, ovo je omiljeno piće ljubitelja latino espressa.
  • Miješano, pečeno i pakirano u SAD-u

Jedina mana ove marke je što je vrlo fino mljevena, što može otežati kuhanje kvalitetne šalice u Moka loncu.

No, ako ste voljni malo eksperimentirati, espresso bi mogao biti vrlo obećavajući.

4. Nikaragvanska zrna kave

Moka pot najbolje funkcionira sa zrnima kave koja imaju vrlo nisku razinu kiselosti. Nikaragvanski grah je odličan izbor jer spada u tu kategoriju. Njihova prirodna slatkoća i bogat, kremast okus savršeni su za espresso.

Lifeboost kava, tamno pržena cijela zrna (dostupno na Amazonu) odlična je opcija za Moka lonac jer ima sve gore navedene kvalitete.

Napitak ima note čokolade i karamele i prilično je jak. Dolazi kao cijela Arabica zrna, što znači da je možete sami samljeti, osiguravajući odgovarajuću finoću.

Lifeboost kava, tamno pržena cijela zrna

  • Ukusna kava etičkog podrijetla: sve ste probali, sada kupite najbolju; Lifeboost Non-Gmo organska cjelovita kava s niskim udjelom kiseline ima visok okus; Grah se suši na suncu i ispire izvorskom vodom; Rezultat je čista, prirodna kava dobivena izravno iz prirode

Jedna pozitivna osobina ove robne marke je da su svi proizvodi poštene trgovine i organski.

Zrna kave uzgajaju se na jednom mjestu u planinskom predjelu Nikaragve i beru se ručno, obrađuju i prže u serijama. To znači da ćete sigurno znati da pijete visokokvalitetnu šalicu kave.

5. Zrna kolumbijske kave

Mnoge mješavine koje su najbolje za Moka lonac su tamne, orašaste i čokoladne. Međutim, postoje neki brendovi s jedinstvenim profilima okusa koji bi vaš espresso učinili novim i zanimljivim.

100% arabica kolumbijska zrna kave koja se nalaze u Coffee Bros Espresso Roast (dostupno na Amazonu) savršen su primjer za to. Umjesto pougljenjenog pečenja koje se obično nalazi u espresso mješavinama, ova zrna spadaju u sredinu.

Coffee Bros Espresso Roast

  • Ovaj espresso će podivljati vaše okusne pupoljke. Pržili smo ovu kavu kako bismo istaknuli sve prirodne šećere i slatkoću. Odličan latte!

Najposebniji aspekt ove marke kave je niz okusa koji se nalaze u prženom espressu. Mješavina je još uvijek dosta odvažna, ali uključuje note jagode, vanilije i šećerne trske.

Svi se oni prilično razlikuju od vašeg prosječnog espressa i učinit će šalicu kave u Moka loncu koju nećete zaboraviti.

Završne misli

Za pripremu visokokvalitetnog espressa dobrog okusa u Moka loncu potrebno je da zrna kave imaju vrlo specifična svojstva.

Tamno pržena i srednje do srednje fino mljevenje pružit će najbolju mješavinu kave za Moka pot, ali pokušajte isprobati različita prženja i mljevenja kako biste vidjeli što vam se najviše sviđa.

Ako želite isprobati neke ukusne recepte na bazi espressa, u nastavku možete pogledati neke od mojih favorita:

Recepti za espresso koje možete isprobati

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *