Na što treba obratiti pozornost prilikom testiranja okusa vaše vlastite robne marke kave

Na što treba obratiti pozornost prilikom testiranja okusa vaše vlastite robne marke kave

Bogati. Zemljani. Pun oraha. Gorko-slatko. Miris dobre šalice kave može vas početi razbuđivati ​​prije nego što otpijete prvi gutljaj — a kada to učinite, to je poput magije. Ali što definira dobru šalicu kave?

Bez obzira na to jeste li cjeloživotni poznavatelj kave ili tek počinjete razvijati profinjeno nepce kave, važno je suziti kvalitetu izvrsnog napitka. Nakon što naučite kako testirati okus kave, bit ćete na putu da stvorite proizvod koji možete s ponosom promovirati. Ovdje ćemo vam ponuditi uvid u to kako krenuti s kušanjem kave i koje specifične kvalitete treba tražiti.

Što je kava u šalici?

Coffee cupping je službeni izraz za događaj kušanja kave. Kava u šalicama odnosi se na način na koji proizvođači i kupci kave kušaju kavu kako bi provjerili seriju radi kontrole kvalitete. Tijekom kuhanja kave, kušači ocjenjuju različite aspekte kave, kao što su čistoća, kiselost, slatkoća, osjećaj u ustima i naknadni okus. Na temelju tih ocjena kušači odlučuju je li serija kave u skladu s njihovim standardima.

Kako kuhati kavu u šalici

Ako ste zainteresirani za kušanje kave, trebali biste slijediti osnovne nacrte kuhanja kave:

 1. Dovršite slijepo postavljanje
 2. Pomirišite arome suhe kave
 3. Procijenite arome mokre kave
 4. Kušajte okuse kave
 5. Bod za kavu

Sljedeći odjeljci pobliže će razmotriti svaki od ovih koraka.

1. Slijepo postavljanje

Kako biste osigurali pošteno, nepristrano kušanje svake kave, trebali biste postaviti slijepo kuhanje kave. Započnite numeriranjem svake kave i pisanjem kave i njenog broja na komad papira. Zapišite odgovarajuće brojeve na dno svoje posude za kuhanje i pazite da svaku kavu sameljete u posudi s odgovarajućim brojem. Možete promijeniti njihov redoslijed nakon kuhanja kako ne biste znali što je što.

Nakon što ste sve numerirali, sakrijte komad papira od pogleda kako biste spriječili da zavirite u brojeve. Nakon što je kuhanje završeno, možete pogledati brojeve na posudama za kuhanje kako biste otkrili identitet svake kave koju ste ocijenili. Iako je ovaj korak neobavezan, to je izvrsna metoda za održavanje poštenog iskustva kuhanja i uklanjanje bilo kakve pristranosti prema podrijetlu, pržionici ili drugim varijablama koje možda imate.

2. Suhe arome kave

Nakon što postavite kušanje na slijepo, bit ćete spremni za procjenu aroma kave. Ispravno kušanje kave uključuje mješavinu mirisa i okusa. Uzmite si vremena za oboje i dopustite svojim osjetilima da upiju svaki detalj. Dok isprobavate okus različitih kava, odvojite trenutak da primijetite miris prije nego što otpijete gutljaj. Provjerite je li vam nos čist i obavite testiranje u prostoriji koja nije ispunjena drugim jakim mirisima ili smetnjama.

Arome suhe kave najbolje se prepoznaju u grubo mljevenoj kavi. Možete pomirisati talog prije kuhanja ili samljeti zasebnu malu količinu od oko 10 grama i udahnuti miris. Miris kave može se podijeliti u tri glavne kategorije:

 • Enzimski: Zahvaljujući podrijetlu zrna kave kao sjemenke voća, mnoge kave emitiraju cvjetnu ili voćnu aromu. Ovisno o tome gdje su bobe ubrane, ovaj miris mogao je biti u obliku slatkog bobičastog voća ili gorko-slatkog mirisa citrusa.
 • Šećer: Kada su izloženi toplini, aminokiseline i šećer mogu poprimiti orašasti ili čokoladni miris. Ovisno o prženoj kavi, mogli biste osjetiti jak miris smeđeg šećera.
 • Suha destilacija: Dok se grah kuha u pećnici, može poprimiti arome poput drveta, duhana ili kože. Tamnije pečeno imat će jače mirise suhe destilacije. Iako bi vas ovo moglo podsjetiti na miris spaljenog, to ne znači da tamno pečenje ima nešto loše u sebi — to samo znači da ima jači okus.

Uzmite si vremena da zabilježite ove čimbenike. Analizirajte koje vrste šećera, enzima i pojedinosti destilacije možete primijetiti samo iz arome. Sada je vrijeme da prava zabava počne — krenimo s kušanjem.

3. Mokre arome kave

Kušanje kave počinje njezinim kuhanjem. Svakoj kavi dajte dovoljno vremena da se skuha bez ometanja kako bi talog kave mogao stvoriti koricu na površini kave. Ova kora služi za zadržavanje aroma kave, što će vam dati bolji miris kada dođe vrijeme za procjenu aroma mokre kave.

Nakon što istekne vrijeme kuhanja, uzmite žlicu svježe skuhanog taloga kave i duboko udahnite, dopuštajući aromama da preplave vaša osjetila. Nježno promiješajte talog kave kako biste ponovno poremetili arome, zatim udahnite kako biste osjetili još jedan koncentrirani miris aroma. Obratite pažnju na to razlikuje li se mokra aroma od suhe arome.

4. Test okusa

S aktiviranim olfaktornim osjetilima, vrijeme je da polako ispijate kavu. Obavezno premjestite tekućinu po cijelom jeziku kako bi svaki okusni pupoljak – od slatkog do gorkog – imao priliku uživati ​​u okusu. To se najbolje postiže srkanjem. Vodite bilješke i podijelite svoje misli. Ponovite ovaj postupak sa svakom vrstom kave koju uzorkujete.

Nema ograničenja za vrste okusa koje možete kušati. Pokušajte točno odrediti pridjeve koji opisuju ono što pijete — to će vam pomoći da usporedite svoje napitke i na kraju odlučite koje ćete odabrati kao svoj proizvod. Okus kave može se definirati notama kao što su:

 • Svijetao
 • Karamelasto
 • Zemljani
 • Biljni
 • Pun oraha
 • Začinjeno
 • Woody
 • Oštar

Ovo nije sveobuhvatan popis — postoji bezbroj bilješki o kušanju kave koje biste mogli prepoznati. Budite kreativni!

5. Bodovanje

Prilikom odabira pravog proizvoda za vašu privatnu marku kave, postoji pet ključnih čimbenika koje treba uzeti u obzir. Na jedinstvene note svakog prženja utječu vrsta kave, mjesto njezine berbe i način obrade. Htjet ćete obratiti posebnu pozornost na svoju kavu:

 • Slast: Razmislite koliko je kava prirodno slatka – neke će biti gorče od drugih. Suzite o kakvoj se slatkoći radi. Na primjer, okus vas može podsjećati na med, bijeli šećer ili karamelizirani smeđi šećer.
 • Tijelo: Neke će vam kave lagano leći na jeziku, dok će druge imati teže tijelo. Usporedite tijelo vaše kave s mlijekom, na primjer. Punomasno i nemasno mlijeko će vam se činiti gušćim ili rijeđim u ustima. Isto vrijedi i za prženu kavu.
 • Kiselost: Suptilne kisele note, poput grejpa ili limuna, mogu vašem napitku pružiti pikantan osjećaj i snagu. Procijenite kiselost svoje kave uspoređujući je s citrusima.
 • Okus: Razmislite na što vas podsjeća okus svake kave. Bilo da se radi o kožnoj jakni ili čokoladnom kolaču, povucite veze između kave i drugih okusa kako biste točno odredili njezin ukupni okus.
 • Završi: Nakon što ste popili posljednji gutljaj, kakav osjećaj ostaje u ustima? Može biti slatko, gusto, suho ili dugotrajno. Završetak vaše kave je važan jer će na vaše klijente ostaviti trajan dojam.

Vaganje ovih važnih karakteristika u odnosu na vaše bilješke o aromama kave pomoći će vam da odlučite koja je kava imala najbolje rezultate. Nakon što odredite konačni rezultat za svaku kavu, možete se vratiti i provjeriti njihov identitet na originalnom komadu papira kako biste otkrili koja se kava pokazala najboljom za vaš brend.

Partner s Joe’s Garage Coffee

Tražite stručne partnere za pokretanje svoje privatne etikete kave? Joe’s Garage Coffee će vam pomoći. Kao ljubitelji kave i ljudi koji vole ljude, već više od 20 godina pružamo fleksibilne usluge prženja i pakiranja kave. Surađujemo sa svim vrstama tvrtki kako bismo izradili prilagođene mješavine, pakirali vašu specijalitetnu prženu kavu i pomogli vam da pokrenete svoju marku kave pod privatnom markom. Da biste saznali više, obratite se našem timu danas.

Ovdje su protokoli i najbolje prakse Udruge za specijalnu kavu.

Povezani sadržaj

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *