Mogu li koristiti 100% Kona kavu u Keurig ili Nespresso aparatu za kavu u kapsulama?

Moram priznati da ne posjedujem Keurig ni Nespresso aparat. Koristio sam sustave kapsula u hotelskim sobama, Airbnb-u i nudili su mi K-čaše u čekaonici mog centra za gume.

Gotovo svakodnevno me pitaju što mislim o K-šalicama i radimo li ih za kavu u Greenwell Farms. Mi ne.

Međutim, nedavno sam pročitao da 33 milijuna kućanstava u Sjedinjenim Državama svaki dan dobiva kavu iz aparata za jedno posluživanje i mnogi me ljudi pitaju je li moguće spojiti njihovu ljubav prema visokokvalitetna 100% Kona kava i praktičnost njihovog aparata za jednokratno serviranje, pa sam odlučio istražiti ovo i vidjeti je li moguće.

To je s ograničenjima.

Utjecaj na okoliš

U jednom ste trenutku vjerojatno pročitali da bi količina otpada koju stvaraju plastika, aluminij i papir u K-čašama mogla nekoliko puta obići svijet. Svake godine se konzumiraju i odbace milijarde mahuna.

Možda ste također čuli da količina energije potrebna za stvaranje i premještanje tih mahuna diljem svijeta ostavlja značajan utjecaj.

Dakle, ideja korištenja mahune za višekratnu upotrebu prilično je privlačna. Hoće li biti još posla? Da. Dobra kava zahtijeva brigu. Ako vam se sviđa vaš aparat za jednokratno posluživanje i nemate ništa protiv malo dodatnog truda da pomognete planeti Zemlji, onda mislim da sam pronašao formulu za vas.

Odaberite odgovarajuću veličinu kapsula za svoj stroj i očekujte da ćete platiti 15-30 dolara za set dugotrajnih kapsula za višekratnu upotrebu.

Varijable

Ono što dobro obučeni baristi znaju, a što izmiče većini svijeta koji pije kavu, jest da znanost o pravljenju savršene šalice kave, balansiranje slatkoće, gorčine i kiselosti, dolazi od kontrole varijabli. Temperatura vode, veličina mljevenja, vrijeme kuhanja i sustav filtriranja mijenjaju konačni proizvod u šalici.

The Udruga Specialty Coffee preporučuje temperaturu vode od 195-205 stupnjeva, pri čemu je 200 vaša početna točka. Specifikacije aparata za jedno posluživanje pokazuju raspon aparata između 187-197 stupnjeva. Nekoliko neovisnih studija na internetu pokazuje da strojevi favoriziraju zonu od 187 stupnjeva.

Većina barista preporučuje vrijeme kuhanja ne manje od 2-2,5 minuta. Većina K-čaša dizajnirana je za jednominutnu ekstrakciju.

Gramska težina kave u unaprijed pakiranim mahunama može varirati između 9-14 grama.

U aparatu za jednokratno posluživanje, kada koristite kapsulu za višekratnu upotrebu, ono što stvarno možete kontrolirati je veličina mljevenja, količina kave, veličina šalice, a na nekim aparatima postoji opcija za “jako kuhanje”. Sve ostalo će automatizirati stroj.

Recept

Kada kuhamo 100% Kona kavu u kapsuli za višekratnu upotrebu, slijedimo ovaj recept:

1. Koristite visokokvalitetnu filtriranu vodu.
2. Koristite postavku vode “visoka temperatura” ako je dostupna.
3. Pritisnite gumb za postavku “jako” ako je dostupan.
4. Svježe samljeti 11 grama 100% Kona kave koristeći srednje fino mljevenje (ne super fino). To će usporiti proces ekstrakcije bez prepunjavanja mahune. 11 grama bez vage je otprilike 2 ravne žlice kave. (2 žlice = 10,6 g kave)
5. Upotrijebite šalicu od 6oz (ako vam nije dovoljno, napravite dvije jedna uz drugu za šalicu od 12oz)

Ako ste strastveni korisnik K-cup-a, nakon što ovo pročitate mogli biste pomisliti da sve ovo poništava svrhu aparata za kavu “stavite u kapsulu i pritisnite gumb” i vjerojatno ste u pravu.

Ako želite dobiti najbolje okuse iz svog aparata, ako putujete i želite sami nabaviti kavu, ili ako ste u uredskom okruženju i jednostavno odbijate piti “aromatizirane mahune”, slijedite ove ideje.

Neće biti tako dobro kao francusko prešanje ili vrlo pažljivo prelijevanje, ali radeći s onim što imate, sigurno ćete dobiti bolju šalicu.

Na kraju, imajte na umu da se ove preporuke odnose na sve aparate za jednokratno posluživanje. Ako nemate aparat za jednokratno posluživanje, jednostavno kupite kapsulu za višekratnu upotrebu za svoju marku i slijedite sve gore navedene korake.

Kao i uvijek, bit će potrebno malo individualnih pokušaja i pogrešaka.

Zabavi se!

o autoru
Matt Carter je umirovljeni učitelj (1989.-2018.), honorarni glazbenik, farmer i trenutno upravlja Greenwell Farms Tour i Retail Store Operations.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *