Mlinac za kavu u odnosu na procesor hrane: objašnjene sve razlike!

Jeste li se ikada zapitali koja je razlika između mlinca za kavu i procesora hrane? Obojica imaju oštrice, pa moraju raditi istu stvar, zar ne?

Pa, ima dosta razlika između ova dva uređaja!

U ovom postu na blogu objasnit ćemo sve razlike između mlinova za kavu i procesora hrane, tako da možete odlučiti koji je najbolji za vas.

Što je mlinac za kavu?

Mlin za kavu u odnosu na procesor hrane

Mlinac za kavu je kuhinjski aparat koji se koristi za mljevenje zrna kave. Gruboća mljevenja može se podesiti kako bi odgovarala metodi kuhanja i jačini željene kave.

Mlinovi za kavu mogu biti mlinovi s oštricom, koji rade kao mali procesori za hranu, ili mlinovi s oštricama, koji koriste okretne diskove za drobljenje zrna.

Mlinovi s oštricom jeftiniji su od mlinaca s oštricama, ali daju neujednačene rezultate i mogu pregrijati zrna, što im daje okus zagorjelog.

Mlinovi s oštricama stvaraju dosljedno mljevenje i ne pregrijavaju grah, ali su skuplji.

Povezano čitanje: Vrste mlinova za kavu

Što je procesor hrane?

procesor hrane

Kuhinjski procesor je kuhinjski alat koji se koristi za sjeckanje, rezanje, usitnjavanje i gnječenje hrane. Ima veliku zdjelu i oštricu koja se vrlo brzo okreće.

Kuhinjski procesori također mogu imati dodatke za određene zadatke, poput rezanja povrća ili pravljenja tijesta.

Kuhinjskim procesorom možete vrlo brzo usitniti veliku količinu hrane. Puno je lakše nego sjeckati ručno i puno brže nego koristiti blender.

Malo su skupi, ali su vrlo svestrani i mogu vam uštedjeti mnogo vremena u kuhinji.

Zašto koristiti mlinac za kavu?

Zašto koristiti mlin za kavu

Postoji nekoliko razloga zbog kojih biste mogli koristiti mlinac za kavu.

1. Dobijte dosljedno mljevenje.

Ako želite biti sigurni da su vam sva zrna kave iste veličine, onda je korištenje mlinca obavezno. Ovo je važno jer pomaže osigurati ravnomjerno izdvajanje svakog zrna, što rezultira uravnoteženijom šalicom kave.

2. Uštedite novac.

Mljevenje graha može vam dugoročno uštedjeti mnogo novca. Ne samo da ćete kupovati na veliko (što je obično jeftinije), nego ćete također izbjeći marže koje kafići obično naplaćuju za mljevenje.

3. Dobijte više okusa.

Zrna kave počinju gubiti okus čim se samelju. Dakle, ako želite najsvježiju i najokusniju šalicu kave, morat ćete samljeti svoja zrna.

4. Napravite različite vrste kave.

Ako želite eksperimentirati s različitim vrstama kave, trebat će vam mlinac kako biste mogli napraviti različite veličine mljevenja. Na primjer, espresso zahtijeva vrlo fino mljevenje, dok French press kava ima grublje mljevenje.

5. Imajte veću kontrolu.

Kada sameljete grah, imate potpunu kontrolu nad konačnim proizvodom. To znači da možete napraviti prilagodbe kako biste dobili savršenu šalicu kave, točno po vašem ukusu.

Zašto koristiti procesor hrane?

Zašto koristiti procesor hrane

Kuhinjski procesor može biti koristan kuhinjski alat za razne zadatke, uključujući:

1. Izrada tijesta.

Jedna od najčešćih upotreba za a procesor hrane pravi tijesto. Bilo da radite kruh, pizzu ili čak tortilje, multipraktik može učiniti proces mnogo lakšim.

2. Rezanje na kriške i kockice.

Kuhinjski procesor može brzo i jednostavno narezati voće, povrće, pa čak i meso. Ovo je odlična ušteda vremena ako pripremate veliki obrok.

3. Mljevenje zrna kave.

Kao što smo ranije spomenuli, multipraktik se također može koristiti za mljevenje zrna kave. Međutim, važno je napomenuti da ovo nije idealan način za mljevenje zrna i vjerojatno nećete dobiti iste rezultate kao s mlincem za kavu.

Razlike između mlina za kavu i procesora hrane

Prilikom mljevenja zrna kave postoji nekoliko ključnih razlika između upotrebe mlinca za kavu i procesora hrane:

1. Dizajn oštrice.

Mlinci za kavu imaju oštrice koje su dizajnirane posebno za mljevenje zrna kave. To znači da su oštri i učinkoviti i mogu vam pružiti dosljedno mljevenje.

Mlinci za kavu najbolja su vrsta mlinaca za kavu jer stvaraju najmanje topline i statike, što može dovesti do boljeg okusa šalice kave.

S druge strane, procesori hrane imaju oštrice koje su dizajnirane za rezanje na kriške i kockice, a ne za mljevenje. To znači da nisu tako učinkoviti u mljevenju graha i vjerojatno će proizvesti manje dosljedno mljevenje.

2. Postavke mljevenja.

Mlinci za kavu obično imaju niz različitih postavki mljevenja, od finog do grubog. To znači da možete odabrati savršenu veličinu mljevenja za svoja zrna kave, ovisno o vrsti kave koju želite napraviti.

Međutim, većina procesora hrane ima samo dvije ili tri postavke mljevenja, a oni često nisu tako fini ili grubi koliko je potrebno za kavu. To znači da ćete morati malo eksperimentirati kako biste pronašli pravu veličinu mljevenja, a čak ni tada možda nećete dobiti rezultate koje želite.

3. Statički.

statički u mlinu

Kod mljevenja zrna kave, statika može biti problem. To je zato što trenje noževa stvara statički elektricitet zbog kojeg se mljevena kava može zalijepiti za stranice mlina.

Mlinac za kavu dizajniran je za smanjenje statike, tako da postoji manja vjerojatnost da će vam se zrna zalijepiti. Međutim, multipraktik nema tu značajku, pa postoji velika vjerojatnost da će vam se zrna zalijepiti i teško ih je ukloniti.

Važno: Ako se ipak odlučite koristiti multipraktik za mljevenje zrna kave, svakako ih nakon toga temeljito očistite. To je zato što ulja iz zrna kave mogu kontaminirati drugu hranu ako nisu pravilno očišćena.

4. Vrućina.

Još jedan problem sa statikom je taj što može stvarati toplinu, što može oštetiti okus vaših mljevenih zrna kave.

Mlinci za kavu dizajnirani su za smanjenje topline (osobito ručni mlinci za kavu), tako da će vaša zrna ostati hladnija i sačuvati svoj okus. Međutim, multipraktik nema tu značajku, tako da postoji velika vjerojatnost da će vam grah postati prevruć i to će utjecati na okus.

5. Kapacitet.

Mlinci za kavu obično imaju manji kapacitet od procesora hrane. To znači da možete samljeti samo mali broj zrna odjednom, što može biti nezgodno ako kuhate kavu za veliku grupu ljudi.

Ovo je prednost korištenja multipraktika za mljevenje zrna kave – možete samljeti veliki broj zrna odjednom, što je odlično ako pripremate kavu za mnoštvo.

6. Trošak.

Mlinci za kavu obično su skuplji od procesora hrane. To je zato što su dizajnirani posebno za mljevenje zrna kave i imaju značajke koje olakšavaju proces i daju bolje rezultate.

Ako imate ograničen budžet, multipraktik je odlična opcija za mljevenje zrna kave. No, ako si to možete priuštiti, preporučamo ulaganje u kvalitetan mlinac za kavu.

7. Buka.

Kuhinjski procesor je puno glasniji od mlina za kavu. To je zato što su oštrice dizajnirane za rezanje na kriške i kockice, a ne za mljevenje.

Ako pokušavate tiho samljeti zrna kave, procesor hrane nije najbolja opcija. Međutim, ako buka nije problem, tada će procesor hrane sasvim dobro raditi.

8. Čišćenje.

Na kraju, ali ne manje važno, moramo misliti na čišćenje.

Mlinci za kavu općenito se lakše čiste od strojeva za obradu hrane jer imaju manje dijelova. Kuhinjski procesori imaju puno kutova i pukotina u kojima se hrana može zarobiti, što otežava njihovo temeljito čišćenje.

SAVJET: Mlinac za kavu možete učinkovitije očistiti mljevenjem nekuhane riže u njemu. To će pomoći u uklanjanju svih ostataka ulja ili okusa od prethodnog mljevenja.

Dakle, koji odabrati za mljevenje zrna kave?

Mlinac za kavu u odnosu na procesor hrane - koji je bolji

Sada kada smo pogledali glavne razlike između mlinova za kavu i procesora hrane, vrijeme je da odlučite koji je najbolji za vas.

Ako želite samljeti zrna kave kod kuće, očito je da će vam trebati mlinac za kavu. Ali što ako imate samo procesor hrane? Može li se koristiti kao mlinac za kavu?

Odgovor je da, ali morate imati na umu neke stvari.

Prije svega, procesori hrane nisu dizajnirani za mljevenje zrna kave. To znači da možda neće obaviti dobar posao i vaša kava možda neće imati tako dobar okus kao da koristite namjenski mlinac za kavu.

Još jedna stvar koju treba imati na umu je da mljevenje zrna kave u multipraktiku može biti teško za aparat. Oštrice nisu dizajnirane za mljevenje zrna kave i mogu brzo postati tupe. To znači da ćete svoj multipraktik morati češće mijenjati ako ga koristite za mljevenje zrna kave.

Dakle, ako tražite najbolje rezultate, uvijek je najbolje koristiti namjenski mlinac za kavu. Ali ako imate samo multipraktik, svejedno ga možete koristiti za mljevenje zrna kave. Samo imajte na umu da možda neće tako dobro obaviti posao i može oštetiti vaš stroj.

Često postavljana pitanja

Česta pitanja o mlincu za kavu u odnosu na procesor hrane

Mogu li koristiti procesor hrane za mljevenje?

Kratak odgovor je da, možete koristiti multipraktik za mljevenje zrna kave. Međutim, treba imati na umu nekoliko stvari. Prvo, važno je ne pretjerivati.

Ako grah obrađujete predugo, on će početi otpuštati svoja ulja i pretvoriti se u pastu. Drugo, morat ćete eksperimentirati s veličinom mljevenja kako biste vidjeli što najbolje odgovara vašem aparatu za kavu.

I na kraju, svakako nakon toga očistite svoj multipraktik – talog kave može biti teško ukloniti.

Dakle, ako ste u nevolji, samo naprijed i pokušajte – za mljevenje zrna kave možete upotrijebiti multipraktik. Samo imajte na umu potencijalne zamke i bit ćete spremni!

Posljednje misli

Dakle, eto ga! Iznijeli smo sve razlike između mlinca za kavu i procesora hrane.

Nadamo se da su ove informacije pomogle razjasniti sva pitanja koja ste možda imali o ova dva uređaja.

Sada kada znate koji je uređaj pravi za vaše potrebe, svakako preuzmite naš besplatna varalica veličine mljevenja u nastavku!

Harry

Harry je osnivač The Coffee Wavea. On je stručnjak za mljevenje kave i popije najmanje 5 šalica kave dnevno! Njegova je misija učiniti mljevenje kave lakim za sve i svake godine pomaže tisućama čitatelja s veličinom mljevenja, vrstama mlinova i više.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *