Lako pečeni kupus – južnjački zalogaj

Ovaj recept za moj laki pečeni kupus ukusno je drugačiji način posluživanja jednog od mojih omiljenih povrća. Pečenje na visokoj temperaturi donosi odličan okus i daje vam hrskave rubove koje moja obitelj voli!

Lako pečeni kupus na pladnju

Kupus mi je sigurno jedno od najdražih povrća. Bilo da je prženo, kuhano, pirjano ili čak sirovo u stvarima poput salate od kupusa, oduvijek je bilo povrće koje stvarno volim.

I stvarno smo uživali u okusu pečenog povrća kao što su moji pečeni zeleni grah i prokulice, pa je imalo smisla pokušati ispeći i malo kupusa.

Lako pečeni kupus na foliji

I svi znate da sam veliki obožavatelj dodavanja okusa na svakom koraku i na svaki mogući način, pa dok su mnogi recepti zahtijevali maslinovo ulje, zamijenio sam ga za malo tekućeg zlata – slanine.

Nemojte me krivo shvatiti, super je ukusno s maslinovim uljem, ali mast od slanine daje kupusu onaj dimljeni okus koji volim. Smijete li koristiti maslinovo ulje? Apsolutno! Je li mast od slanine bolja? Naravno.

Lako pečeni kupus na foliji

Dakle, što je mast od slanine i kako je čuvam?

Jednostavno rečeno, mast od slanine je otopljena masnoća koja ostaje tijekom kuhanja tradicionalne svinjske slanine. To je sjajan način za dodavanje okusa raznim stvarima – osobito povrću. Čak radim i preljev za salatu od toga.

Nakon što se ohladi, ali je još uvijek tekuća, jednostavno je procijedim kroz filtar za kavu ili mrežasto cjedilo ravno u posudu ili staklenku koja se može zatvoriti. Procjeđivanjem izvlače komadiće mesa koji mogu brže užegnuti.

I dok se vjerojatno sjećate da su ga vaša mama ili baka držale na radnoj površini, sa stajališta sigurnosti hrane stvarno je bolje čuvati ga u hladnjaku ili zamrzivaču. Držat će se prilično neograničeno u zamrzivaču – gdje ja držim svoj. U hladnjaku će, ako se dobro procijedi, stajati do godinu dana.

Pečeni kupus na pladnju

Kada sam slagala ovaj recept, odlučila sam koristiti cijelu glavicu kupusa kako ne bi ostalo sirovog kupusa. Dobije se prilično malo i potrebna su dva lima za pečenje. Uz sve to rečeno, ovaj recept je savršeno smanjen. Jednako dobro djeluje i pola glavice kupusa. Samo vam dajem sve opcije. 😄

Što se tiče rezanja kupusa, radije bih odrezao donji dio stabljike, ali ostavio jezgru kupusa netaknutu. Pomaže držati sve zajedno.

A budući da sam spomenuo držanje zajedno… Mnogi recepti zahtijevaju da kupus okrenete otprilike na pola vremena kuhanja. Smatram da je to prilično problematično. Jednostavno se sve raspada – čak i ako jezgra ostane netaknuta. I dalje ima izvrstan okus, ali samo izgleda malo neuredno kad se raspadne. Slobodno to učinite na bilo koji način.

Svi uživajte!

Kartica s receptom

Lako pečeni kupus

Bilješke

Ovaj recept se lako može prepoloviti – uz samo 1/2 glavice kupusa i jednu tepsiju.
Mnogi recepti zahtijevaju da kupus okrenete otprilike na pola vremena kuhanja, ali ja nikad nisam imao puno sreće s tim. Jednostavno se uvijek raspadne.
Lako pečeni kupus - slika za Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *