Kuhanje piva kod kuće i na putu s Bayreestom


Razgovaramo s amsterdamskim profesionalcem za kavu Dávidom Stefanikom, također poznatim kao Bayreesta, o njegovim preferencijama u kuhanju kave.

OD TANYE NANETTI
VIŠI ONLINE DOPISNIK

Autor glavne fotografije Tyler Nix preko Unsplash

Za profesionalce u kavi kuhanje (i ispijanje) kave više je od običnog posla. Obično kuhaju kavu svaki dan: za svoje kupce, za provjeru profila pečenja ili za dijeljenje novog recepta na društvenim mrežama.

Čak i kada profesionalci za kavu ne rade, nije ih teško naći kako kuhaju kavu kod kuće ili ispijaju šalicu u uglednom kafiću. Pa kakve su njihove navike kave kad se opuštaju kod kuće? Kako se te navike mijenjaju kada putuju?

Dávid Stefanik, poznat i kao Bayreesta, na crno-bijeloj fotografiji.  Na plaži melje grah ručnim mlinom.  Nosi kapu od samta, ima tetovaže, naočale i kratku bradu.
Kuvanje piva na plaži? Možete se kladiti. S pravim alatima možete kuhati bilo gdje.

Upoznaj Davida

Dávid Stefanik, poznat i kao Bayrestaje barista porijeklom iz malog grada u Slovačkoj. Nakon četiri godine provedene u Engleskoj, nedavno se zbog posla preselio u Amsterdam. Osim svog svakodnevnog posla kao barista, također je poznati Instagramer, poznat (između ostalog) po tome što je osnivač #Klub LabudSrijeda.

Zaintrigiralo me je saznati kakve su Dávidove navike ispijanja kave kad se odmara kod kuće. Kuha li svaki dan čak i kod kuće? Koja mu je najdraža metoda?

Dávid pijucka iz svijetloplave keramičke šalice, ispred zgrade od cigle.  Nosi traper pregaču i bejzbolsku kapu naopako.
Rodom iz Slovačke, Dávid, također poznat kao Bayreesta, sada živi i radi u Amsterdamu.

“Volim kuhati kavu kod kuće slobodnim danima,” kaže Dávid, “i čak i ako mi je najdraža metoda kuhanja V60, uvijek pokušavam pronaći nove kuhare kako bih mogao malo eksperimentirati.”

U isto vrijeme, Dávid priznaje da “apsolutno (voli) izlaziti na kavu i isprobavati nove kafiće!” Njegova se narudžba kave uvijek mijenja. “Ponekad žudim za flat white ili samo za nekim ukusnim espressom, nekoliko dana jedino što tražim je ukusna filtrirana kava, možda ukusna ručna kava ili svježe pripremljena šarža. Sve ovisi o tome što se nudi kao kava. Srećom, ovdje u Amsterdamu, kao iu gradovima oko njega, ima toliko specijaliziranih kafića.”

Hario V60 Dávida Stefanika kuha se na plaži.  Uređaj, na staklenom vrču, nalazi se na vagi za kavu postavljenoj na pijesku.  Pozadina pješčane plaže i plavog neba je mutna.
Dávidova omiljena metoda kuhanja je V60, koji je dovoljno lagan za transport bilo gdje.

Kuhanje piva na plaži i izvan nje

A jedno od Dávidovih krivih zadovoljstava, kada ne putuje i uživa u savršenom slobodnom danu, je kuhanje kave na plaži. On tamo odlazi sa svojim omiljenim priborom za kavu i napitcima.

Dávid često nosi te iste alate sa sobom kada putuje. “Uvijek ponesem svoju opremu za kavu kad idem u posjet prijateljima ili obitelji”, kaže sa smiješkom. “Jako ih volim, ali definitivno ne vjerujem njihovom okusu kave!”

Kad je Dávid na putu, voli provjeravati scenu specijalne kave na svom odredištu. Prethodno istražuje tražeći na internetu ili pitajući druge bariste za prijedloge.

Ali Dávid ne može dugo ostati bez svog alata za kuhanje piva.

„Ne nosim uvijek svoju opremu ako putujem u grad, ali uvijek nosim svoju opremu za kuhanje i vlastita zrna kave kada idem na kampiranje: tri glavna alata koja nosim sa sobom su ručni mlin, AeroPress, i vaga.”

Putni pribor Dávida Stefanika uključuje talog kave u Comandanteu, dva AeroPress filtera.  vaga, AeroPress i crno kuhalo za vodu, sve na sivom pultu.
Dávid voli putovati sa svojim priborom za kavu u slučaju da tamo gdje ide ne može pronaći specijalnu kavu.

Dávidovi savjeti za putovanja

Nakon godina putovanja ovim putem, Dávid može podijeliti svoje prijedloge u vezi s najboljim načinom ispijanja i kuhanja kave tijekom putovanja.

“Najbolji savjet koji mogu dati ljudima je da istražuju i pronađu specijalizirane kafiće prije dolaska u novi grad: gotovo uvijek postoji barem jedan. A ako idete na mjesto gdje (ne)ma nijedna specialty-coffee shop, otiđite po lokalnu kavu kao podsjetnik na to koliko je ukusna specialty kava! I uvijek ponesite svoje omiljene alate za kuhanje, tako da možete skuhati ukusnu kavu u slučaju nužde.”

Dávid nam ostavlja posljednji savjet.

“Također, zapamtite, nema ništa bolje nego probuditi se u kampu, samljeti svoju omiljenu kavu i skuhati si šalicu ujutro!”

O AUTORU

upita Nanetti (ona/ona) je barista za specialty-caffe, putnik i sanjar. Kad nije za aparatom za kavu (ili ne posjećuje neki skriveni kutak svijeta), zauzeta je pisanjem za Pobuna za kavuweb stranica o specialty kavi koju stvara zajedno sa svojim dečkom.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *