Kopi Luwak – Najintrigantnija, najuznemirujuća, najskuplja kava na svijetu – 2022.

Ne mogu se sjetiti niti jednog drugog specijaliteta od kave koji toliko dijeli mišljenja kao kava Kopi Luwak iz Indonezije, poznata i kao kava iz mačjeg izmeta.

Neki se kunu u njegov posebno pitki i blagi okus, neki ga samo žele probati zbog skupoće, dok ga drugi osuđuju zbog negativnih naslova.

Što je Kopi Luwak i odakle dolazi?

Kopi Luwak ime je jedne od najskupljih kava na svijetu. Prije nego što se preradi, trešnju kave prvo mora pojesti, probaviti i izlučiti životinja slična lasici koja se zove azijska palmina cibetka. Proces probave fermentira zrno kave dajući mu jedinstvene kvalitete.

“Kopi” znači “kava” na indonezijskom, a “Luwak” je naziv za palmina cibetka (aka mali mačak, lisica)vrsta najsrodnija mongeesu i lasici. Noćna životinja je porijeklom iz cijele južne i jugoistočne Azije.

Indonezijska sorta koja živi na indonezijskim otocima Sumatra, Java i Sulawesi (svi poznati po visokokvalitetnoj kavi koja odatle dolazi) najpoznatiji je. Kopi Luwak je sada registrirana marka naziv, a smije ga koristiti samo indonezijska kava s ovih otoka.

Cibet mačka mungos

Kako se “spravlja” Kopi Luwak grah

Počeci korištenja zrna kave fermentiranih životinjskom probavom datiraju iz nizozemskih kolonija u 18. stoljeću.

U 1883. godineAlfred Brehm, svjetski poznati zoolog, promatrao je lokalno stanovništvo kako sa zemlje skupljaju zrna kave koju su probavile divlje životinje i od njih prave piće. Bila je to jedina kava koju su mještani mogli zadržati za sebe, a nisu je skupljali šefovi plantaža za izvoz u kolonijalne zemlje.

Evo kako se bere Kopi Luwak.

  1. Mačke cibetke vole grickati zrele višnje kave. Selektivno jedu samo najzrelije, najslađe trešnje na koje naiđu.
  2. Međutim, životinje mogu probaviti samo pulpu trešnje, ne i zrna kave. Tijekom probavnog procesa, vlažna okolina i određeni probavni enzimi pokreću mokru fermentaciju koja mijenja okus zrna kave.
  3. Baš kao što mačka ima svoju kutiju s pijeskom, Luwak ima određeno mjesto na koje se uvijek vraća da obavi svoj posao.
  4. Uzgajivači kave skupljaju izlučevine.
  5. Izmet mačke cibetke koji sadrži zrna kave podliježe opsežnom čišćenju i sušenju.
  6. Tek kada je grah čist, odvozi se u posebne ispitne centre, gdje se utvrđuje kvaliteta, te se dalje prerađuje ili otprema.
Izmet mačke cibetke

Zanimljivo, zar ne?

Je li Kopi Luwak siguran za piće?

Unatoč pomalo čudnom podrijetlu, kako je u šali zovu i “mačja kakica”, sigurna je za konzumaciju.

Kopi Luwak grah temeljito se pere i dezinficira nakon sakupljanja, a proces prženja na 370°F+ osigurava potpunu sterilizaciju.

Kakiti kavu? Kakav je zapravo okus Kopi Luwaka?

Sve ovo u početku može zvučati prilično neprivlačno, ali pruža karakterističan, složen profil okusa koji poznavatelji kave cijene.

Kopi Luwak ima pun, ali blag okus koji djeluje zemljano, pomalo pljesnivo, s primjesama čokolade. Gorke tvari u kavi se cijepaju tijekom procesa fermentacije, a sadrže i manje kiseline.

Jednom sam jednom popio Kopi Luwak i nije bilo ništa o čemu bih mogao pisati kući. Koštao me je 39 dolara, ali…

Zašto je Kopi Luwak tako skup?

Vjerojatno ste čuli da je ova kava jedna od najskupljih na svijetu. Ukupna “prirodna” žetva Kopi Luwaka godišnje varira između samo 200 – 300 kilograma. Ovo su grah sakupljen u divljini.

Uzgajivači kave počeli su držati Luwake u kavezima i hraniti ih višnjama kave, što povećava njihov prinos. Kasnije ću više o ovome.

Koliko Kopi Luwak košta 2022.?

Kopi Luwak iz uzgoja košta 50 dolara po funti, dok Kopi Luwak prikupljen u divljini doseže 600 dolara po funti. Ako je možete pronaći u kafiću, cijena jedne šalice Kopi Luwak kave iz uzgoja bit će oko Cijena jedne šalice Kopi Luwak kave je oko 35 dolara, a divlja sorta košta oko 100 USD.

Dakle, da, vjerojatno nećete učiniti Kopi Luwak svojom redovnom jutarnjom šalicom kave…

Je li Kopi Luwak vrijedan cijene?

Pa, ako je uspoređujete s općenito dobrom kvalitetom kave, moram reći ne, ne vrijedi 10x više od cijene.

Nije 10x bolje.

Trebate li probati ako imate priliku?

Da, svakako biste ga trebali dodati na svoj bucket list (kao što je Jack Nicholson učinio u svom filmu) i isprobati ga ako imate priliku. Ispijanje šalice Kopi Luwaka posebna je poslastica, a to je i bit života.

Uznemirujuća istina iza nekih Kopi Luwak farmi

Budući da je uzgajivači kave mogu prodati po visokim cijenama, tražili su način da nabave više Kopi Luwak zrna.

Počeli su držati cibetke u skučenim kavezima gdje su ih hranili isključivo višnjama kave iako prirodna prehrana divljih cibetki uključuje i drugo voće, insekte i male gmazove.

Na takvim farmama žive u zatočeništvo pod pothranjenošću i nehigijenskim uvjetima. Ovo je očito okrutnost prema životinjama i uznemirujuće je.

Cibet Cat Coffee Mongoose

Također ima negativan učinak na okus kave budući da životinja nije na pravilnoj prehrani.

Neki farmeri su napredovali i započeli s organskim uzgojem. Grade dodatne nastambe na svojoj plantaži kave gdje životinje mogu slobodno trčati uokolo, jesti najzrelije višnje kave kao što bi to činile u divljini i pronaći druge izvore hrane koje bi inače pronašle u svom prirodnom okruženju.

Ako tražite Kopi Luwak, imajte na umu gore navedeno i pobrinite se da vaš grah potječe iz divljih cibetki ili održivih farmi.

Ostala zrna kave koje su “napravile” životinje

Kao što već znate, naziv robne marke Kopi Luwak mogu koristiti samo 3 indonezijska otoka.

Ali druga su mjesta stvorila vlastitu jedinstvenu mješavinu zrna kave životinjskog fermentiranja:

  1. Alamid kava: Kava od mačje civetke iz planina južnog Mindanaoa na Filipinima prodaje se pod imenom Kape Alamid ili kava od filipinske civetke.
  2. Crna bjelokost: U Tajlandu se ljudi ne oslanjaju na cibetke, već na puno veće životinje: slonove. “Ogromna” prednost je, naravno, da slonovi jedu i kake puno više od malih cibetki, što omogućuje veću žetvu. Slonovi se hrane zrncima tajlandske arabice kave koja raste u planinama, a kava od njih dolazi u specijalizirane kafiće pod imenom Black Ivory.
  3. satipo: U Peruu se proizvodi vrlo kvalitetna marka kave uz pomoć peruanski coatis. Stručnjaci za kavu upućeniji od mene kažu da je Satipo apsolutno najbolji na svijetu. Također je vrlo, s cijenama koje dosežu više od 200 dolara po funti.
  4. Majmun pergament: Višnje kave sažvakali su i ispljunuli Rhesus majmuni u dalekim džunglama Indije. Ovo je trenutno najskuplja kava na svijetu.

Ove kave još nisam pila pa ne mogu komentirati njihov okus.

Dakle, što mislite o kavi Civet Cat? Biste li probali?

Javite mi u komentaru!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *