Jednostavno objašnjenje omjera prelivene kave i vode

Jedan od najzbunjujućih aspekata, kada počnete kuhati preljev preko kave kod kuće, je omjer kave i vode. Koliko kave upotrijebiti i koliko vode preliti može biti zbunjujuće, ali također može imati veliki utjecaj na konačnu šalicu kave koju skuhate. Umjetnost usavršavanja pravog omjera kave i vode približit će vas savršenom prelijevanju kave. Ako tek počinjete pripremati kavu za prelijevanje i tražite omjer vode i kave kako biste svaki put dobili zlatnu šalicu kave, ovaj će vam vodič pomoći da počnete.

Što je preliti kavom?

Prelijevanje kave odnosi se na bilo koju metodu kuhanja u kojoj ručno prelijevate vruću vodu preko mljevene kave. Izrađuje se pomoću aparata za prelijevanje kave. To je ručni proces kuhanja koji vam daje kontrolu.

To znači da možete eksperimentirati s varijablama poput omjera kave i vode, veličine mljevenja i temperature vode kako biste napravili konačni napitak koji ima okus prema vašim željama.

Prilikom prelijevanja kave, voda teče kroz talog kave umjesto da se talog kave namače u vodi. To znači da se ekstrakcija događa dok voda teče kroz talog kave i količina korištene vode može imati veliki utjecaj na okus konačne šalice.

Zašto obraćate pažnju na omjer prelijevanja kave?

Korištenje “zahvata” ili promatranje količine vode koja se koristi za kuhanje kave uvijek će biti netočno, a dodavanje više kave ne mora nužno dati bolju šalicu kave. Ako svoj preljev preko aparata za kavu napunite tonom viška taloga kave, imat ćete izuzetno jaku šalicu, ali može biti premalo ekstrahirana ili bez nijansi okusa. Zato svaki put morate biti precizni kada kuhate kavu. A da budemo precizni, trebate koristiti vagu za mjerenje vode i kave.

Koji je najbolji omjer prelijevanja kave?

Omjer kave za prelijevanje i vode jedan je od najvažnijih čimbenika pri izradi preljeva za kavu. Što više dodate vode, to će više izvući iz kave. Slično tome, ako dodate više taloga kave, to će povećati snagu konačne šalice.

Prelijevanje preko kuhanja je čin ravnoteže; morate pronaći ravnotežu između kave i vode da biste imali izuzetnu šalicu.

Prema Nacionalna udruga za kavu, preporučeni omjer, poznat kao zlatni rez, je 1-2 žlice. kave na svakih 6 unci vode. To znači da biste koristili između 9 i 11 grama kave za svaku šalicu od 6 unci koju skuhate. Većina barista predlaže između 1:16 i 1:19 omjer kave i vode za izvrsno prelijevanje kave.

Ovi omjeri nekima mogu biti savršeni, ali možete eksperimentirati s različitim omjerima kako biste saznali kako želite skuhati svoj preljev preko kave.

Da biste saznali koliko grama vode za svaki gram kave trebate skuhati i preliti, počnite sa standardnim omjerom i napravite neke prilagodbe od njega. Isprobajte različite omjere kako biste znali što vam je najbolje i što najbolje odgovara svakoj kavi.

Preporučujem da počnete s 1:16 kada kuhate prelijte. U nastavku imam jednostavnu tablicu kako biste saznali koliko kave trebate koristiti za svoju veličinu šalice.

Kako stupanj prženosti kave utječe na omjer prelijevanja kave?

Lagano pržene kave su gušće i stoga ih je teže ekstrahirati. Zbog toga preporučujem upotrebu više vode (omjer 1:16 – 1:17) s lagano prženom kavom kako biste povećali ekstrakciju. Nasuprot tome, tamno pržena kava manje je gusta i lakše se ekstrahira. Zbog toga preporučujem upotrebu manje vode (1:14 – 1:15) s tamno prženom kavom kako biste bili sigurni da nećete previše ekstrahirati kavu.

Tablica omjera kave i vode za Pour Over Voffee

Kava (grami) 1:15 Voda (grami) 1:16 Voda (grami) 1:17 Voda (grami)
12g 180 g 192g 204g
15g 225g 240g 255 g
18g 270g 288g 306g
21g 315g 336g 357g
24g 360g 384g 408g
28g 420g 448g 476g
30g 450 g 480g 510g
36g 540g 576g 612g
48g 720g 768g 816g

Opće pravilo omjera prelijevanja koje treba zapamtiti

Općenito je pravilo da koristite 1 gram mljevenih zrna kave na svakih 16 do 17 ml vode. Korištenje vage najbolje je za prelijevanje kave kako biste bili sigurni da ste pogodili odgovarajuće omjere tijekom kuhanja. Ako ste ipak u škripcu bez vage, 3 žlice mljevene kave na 8 oz vode približan je omjeru 1:16.

Donja linija

Kuhanje prelijevanjem je složeno, ali rezultati mogu dovesti do neke od najboljih kava koje možete napraviti kod kuće. Upotrijebite gornji vodič kako biste pronašli svoj savršeni omjer kave i vode. Svatko voli svoju kavu na drugačiji način, stoga slobodno eksperimentirajte s različitim omjerima prelijevanja kave i vode kako biste vidjeli kako to utječe na konačnu šalicu. Iskoristite moju preporuku kao početnu točku kako biste pronašli omjer koji najbolje odgovara vašim okusnim pupoljcima. Sretno kuhanje!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *