Je li jeftinije kupiti kavu u zrnu ili mljevenu? • Mljeveni grah

Uz sve veće cijene kave, mnogi štedljivi kupci traže načine da dodatno povećaju svoj tjedni budžet. Nažalost, kava je luksuz koji često zaostaje kada pokušavate smanjiti potrošnju.

Međutim, ne morate se potpuno odreći kave, a moguće je uštedjeti znatnu količinu samo odabirom prethodno samljevene kave umjesto kupnje cijelih zrna.

U ovom postu na blogu ulazim malo dublje u razloge. Dakle, ako želite znati zašto je prethodno samljeveno jeftina opcija, nastavite čitati. Odgovori bi vas mogli iznenaditi.

Jesu li zrna kave jeftinija od mljevene kave?

Kratak odgovor je ne. Cijela zrna kave obično neće biti jeftinija od mljevene kave u većini slučajeva. Stoga razmislite ponovno ako vjerujete da ćete mljevenjem vlastite kave kod kuće uštedjeti nekoliko dolara; nažalost, to nije slučaj.

Dok pretražujete lokalni supermarket, vjerojatno ste primijetili da su cijene prethodno samljevene kave obično nešto niže od cijelih zrna; i iza toga postoji razlog.

No, ne zaboravite, cijelo zrno kave uvijek će biti bolja opcija u smislu svježine i potpune kontrole nad mljevenjem. Ali kada dođe do gužve, zadovoljiti se dobrom prethodno mljevenom kavom koja je nedavno pržena odlična je alternativa kada je novac sve manji.

Zašto je kava u zrnu skuplja?

Zašto je kava u zrnu skuplja

Pa zašto je cijelo zrno kave skuplje? Proizvođač nije upotrijebio nikakve dodatne resurse za mljevenje graha, pa kakve brojke?

Kava u zrnu košta više jer je jednostavno bolja kava.

Budući da je prethodno mljevena kava već samljevena, proizvođačima je lako umiješati kavu u zrnu niže kvalitete i drugu kavu koja ne prolazi kontrolu kvalitete propisanu za cijela zrna.

Cijela zrna kave obično se dobivaju od vrhunskih usjeva jer je nemoguće sakriti bilo kakve nedostatke u vrećici kave s cijelim zrnom.

A većina ljubitelja kave zna kako uočiti kvalitetno cijelo zrno, tako da je teško sakriti stara, ustajala zrna kave.

Prženje kave i otpremanje što je prije moguće je prioritet s cijelim zrnom kave. Postoji prozor svježine od otprilike dva do možda tri tjedna za uživanje u kavi u cijelom zrnu na vrhuncu.

Ovako brzo premještanje kave i otpremanje može povećati cijenu kave, koja se mora prenijeti na kupce.

Upamtite, svi spojevi okusa i ulja još uvijek su zaključani u cijelom zrnu i oslobađaju se tek kad se samelju – to je poput prirodnog hermetičkog pakiranja. A mljevenjem neposredno prije svakog kuhanja gotovo je zajamčena šalica izvrsnog okusa.

Zašto je prethodno mljevena kava jeftinija?

Zašto je prethodno mljevena kava jeftinija

Za usporedbu, s prethodno samljevene kave uklonjen je zaštitni sloj, a dok kava stigne do vas, izgubila je gotovo sve svoje spojeve okusa i arome.

Naravno, moglo bi vam se posrećiti i pokupiti vrećicu koja je upravo isporučena u trgovine izravno iz pećnice, ali obično većina vrećica i limenki prethodno samljevenog stoje na policama mjesecima.

Nije važno koju vrstu aparata za kavu koristite, okus kave i ukupni okus bit će primjetno loši.

Također, vrijedi spomenuti da kada kupujete prethodno samljevenu, polažete veliko povjerenje u tvrtku da oni zapravo dodaju 100% kave koju reklamiraju na pakiranju.

Kao što sam spomenuo, sakriti lošiju kavu u vrećici taloga vrlo je jednostavno. Osim toga, postoje i priče o žoharima i kukcima u skladištima koji se samelju s kavom. fuj!

…A ti misliš da se šalim.

Bube i drugi kukci su, zapravo, toliko česti da je FDA odredila dopuštenu razinu “prljavštine od insekata i insekata” koja se smije nalaziti u kavi.

Prema web stranica FDA-ene više od 10% ukupne kave može biti napadnuto ili oštećeno insektima.

žohari u kavi

Očito, to će biti još jedan bod prema kupnji kave u zrnu.

Ne možete sakriti kukce u vrećici pune kave u zrnu, ali vrlo je lako da jedan ili dva žohara upadnu u komercijalne mlince i završe u prethodno samljevenoj vrećici.

Zaključak

Ako ste ostali do kraja, trebali biste imati bolju ideju zašto je prethodno mljevena kava jeftinija od kupovne kave u zrnu.

Ako još uvijek češkate glavu, evo kratkog sažetka.

Općenito, cijela zrna kave obično su bolje kvalitete od prethodno samljevenih, a ako želite nevjerojatnu kvalitetu, okus i aromu, onda je kava u cijelim zrnima definitivno pravi izbor.

To ne znači da je sva prethodno samljevena kava sama po sebi manjkava i moguće je pronaći lokalnu pržionicu malih serija koja prodaje prethodno samljevena zrna kave izvrsnog okusa po razumnoj cijeni.

Dakle, želim razjasniti da ne mrljam sve prethodno samljeveno istom četkom.

Međutim, istina je da komercijalna mljevena kava u supermarketima u vrećicama i limenkama neće biti najbolje kvalitete. No, ako ste ograničeni proračunom, kupnja prethodno samljevene uvijek će biti bolja opcija od odlučivanja za instant kavu.

Ali kad god je to moguće, posegnite za cijelim zrnom i investirajte u dobar mlin za mljevenje i meljite neposredno prije upotrebe aparata za kavu. Vaše buduće ja bit će vam zahvalno.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *