Francuski tisak u odnosu na kavu za prelijevanje: koja je bolja?

Svi znamo taj osjećaj. Probudite se ošamućeni i očajnički vam je potreban kofein. Dođete do kuhinje, upalite lonac kave i čekate. I čekaj. Konačno, imate šalicu Joea koja je predugo stajala na plameniku.

Vrijeme je za ulaganje u bolju metodu pripreme piva. Ali koji?

Danas Usporedit ću French Press i Pour over metode kuhanja kave kako bismo vam pomogli da odlučite što je najbolje za vaše potrebe!

Zašto jednostavno ne biste koristili automatski aparat za kavu?

Automatski aparat za kavu s kapanjem je jednostavan i praktičan. Samo stavite filter, napunite ga talogom, dodajte vodu i pritisnite gumb. No to što je lako ne znači uvijek da je i najbolje. Postoji nekoliko nedostataka korištenja automatskog aparata za kavu:

  • Ne radi dobru kavu: Možete dobiti pristojnu kavu s tradicionalnim aparatom za kapanje, ali ona nikada neće imati okus poput napitaka iz kafića koje ste navikli piti.
  • Ne možete kontrolirati napitak: Ne možete usavršiti svoj napitak s automatskim aparatom za kavu. Temperatura vode, vrijeme potrebno za kuhanje i količina taloga kave koju ste stavili utjecat će na okus vaše kave.
  • Nije jeftino: Automatski aparati za kavu s kapanjem skuplji su od tradicionalnih ručnih aparata za kavu i vjerojatno ćete na kraju kupiti puno kapsula za kavu itd.

Što se tiče kave, što volite? Volite li šalicu kave skuhati netko drugi ili vam se sviđa ideja da sami skuhate kavu? Ako se oslanjate na drugu ideju, nastavite čitati kako biste saznali više o ova dva ručna pivara!

Pregled francuskog tiska

French press je aparat za kavu koji je popularan zbog jednostavnog dizajna i mogućnosti pripreme jake šalice kave. Preša se sastoji od bokala, klipa i filtera.

Da biste koristili francusku prešu, prvo morate grubo samljeti zrna kave. Zatim dodajte vruću vodu u bokal i pustite da se kava natapa četiri minute prije nego što pritisnete klip.

Frenč preša je idealna za pripremu jake šalice kave jer omogućuje da do izražaja dođu svi prirodni okusi kave. To je prilično jednostavan postupak, ali postoji nekoliko stvari koje morate znati kako biste napravili savršenu šalicu kave pomoću francuske preše.

To uključuje:

1. Pravi omjer vode i kave

Kako biste napravili savršenu šalicu kave s french prešom, morate znati točan omjer vode i kave. Trebat će vam oko 2 ili 3 žlice mljevenih zrna kave na svakih 6 unci vode.

Tako ćete dobiti jaku, bogatu šalicu kave. Ako volite slabiji okus, koristite manje kave i više vode.

2. Pravilno mljevenje zrna kave

Preše su dizajnirane za rad s grubim mljevenjem zrna kaveali možete koristiti bilo koju vrstu zrna kave koju želite. Ipak postoji jedan nedostatak. Ako koristite finije mljevenje, talog će skliznuti kroz prešu i u vašu šalicu.

3. Temperatura vode

Kada je u pitanju priprema savršene French Press kave, temperatura vode je ključna. Prevruće i dobit ćete zagorjelo, gorko piće, a prehladno i vaša će kava biti slaba i vodenasta.

Dakle, koja je idealna temperatura vode za French Press kavu?

Neki kažu da je savršena temperatura vode za French Press kavu između 195-205 stupnjeva Fahrenheita. Ali mislim da je to malo preprecizno. Uostalom, tko ima vremena provjeriti temperaturu svoje vode prije kuhanja?

Evo moje besprijekorne metode za osiguravanje da vaša French Press kava uvijek bude kuhana na savršenoj temperaturi: Jednostavno prokuhajte malo vode, ostavite je da se ohladi 30 sekundi, a zatim je prelijte preko taloga. To je to! Nema potrebe za toplomjerom ili bilo kojom otmjenom opremom.

Ove tri stvari pomoći će vam da uvijek dobijete savršeni francuski tisak. Bilješka da se to odnosi na bilo koju metodu kuhanja kave, ne samo na French Press (s nekoliko razlika tu i tamo).

Dostupne veličine za francuski tisak

Francuski tisak može se naći u mnogim veličinama, ali 3 šalice, 4 šalice, 8 šalica i 12 šalica općenito su najpoznatiji.

Nakon što odredite željenu količinu koju će vaša francuska preša proizvesti u bilo kojem trenutku, možete odabrati veličinu koja vam odgovara. Ako želite skuhati samo malu količinu kave, tada je veličina od 3 šalice idealna za vas. Ako želite napraviti malo više zemlje, onda će veličina šalice od 4 ili 8 učiniti trik.

Na kraju, kao što ste vjerojatno pogodili, šalica 12 je za velika okupljanja i kafiće.

Dakle, koju veličinu odabrati? Izbor je na vama, ali savjetujemo vam da ako nemate puno iskustva s francuskom prešom, veličina 3 šalice će biti sasvim u redu.

Aparat za prelijevanje kave: kako radi?

Prelijevanje kave proces je koji uključuje polagano, ravnomjerno izlijevanje vruće vode preko taloga kave koji se nalazi u papirnatom filteru.

Veličina mljevenja za prelijevanje kave je važna – previše fino i vodi će trebati predugo da se filtrira, zbog čega će kava imati gorak okus; previše gruba i voda će se prebrzo filtrirati, zbog čega će okus kave biti slab.

Ključ za savršenu šalicu preljeva preko kave je strpljenje – trebate pustiti da voda polako i ravnomjerno kaplje po talogu i nemojte pasti u iskušenje da uklonite papirnati filtar prije nego što sva voda iscuri.

To će rezultirati ne baš idealnom šalicom kave.

Mnogi baristi diljem svijeta vjeruju da se metodom prelijevanja kave dobiva bolja šalica kave od bilo koje druge metode.

Chemex je najpopularniji aparat za kavu s preljevom, a izumio ga je 1941. Peter Schlumbohm koji je rođen u Njemačkoj, ali se u mladosti preselio u New York.

Ostali proizvođači piva u stilu prelijevanja osim Chemexa uključuju Hario V60 i Kalita Wave.

Evelina

Evelinina strast prema kavi nikada se nije mogla sakriti. Radeći kao barista, spoznala je pravu vrijednost zrna kave i njegove tajne. Kako se nastavila razvijati kao barista, tako su rasli i njezino znanje, tehnike spravljanja različitih mješavina kave i što je najvažnije kako rukovati svim vrstama opreme kada je u pitanju kava. Imajući diplomu iz biomedicine i kao barista, omogućuje joj da našoj zajednici pruži dubinsko znanje o temama kave.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *